İMEAK DTO Mart Ayı Meclis Toplantısı Bugün Gerçekleşti

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart 2020 aylık olağan meclis toplantısı bugün (05 Mart 2020 Perşembe) Fındıklı Merkez binada,  Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında,  meclis üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı şehitlerimize saygı duruşu ile başladı.

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda ekonomik değerlendirmeler ve corona virüsü ana gündem maddelerini oluşturdu.

Başkan Kıran: Göreve geldiğimizden bu yana önemli işler gerçekleştirdik

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran konuşmasına başlamadan önce Suriye İdlib’de meydana gelen hain saldırıyı kınayarak şunları söyledi: “İdlib’de meydana gelen hain saldırı sonucu şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağılığı diliyorum. Türkiye, çok büyük bir ülkedir. Fırat Kalkanı, Zetindalı operasyonlarında olduğu gibi Bahar Kalkanı operasyonu ile de teröristlere bedel ödeteceğiz. Kahraman ordumuzun ulusça arkasındayız.

Ülkemizde Corona Virüsü’ne Rastlanmaması Çok Olumlu

Çin’in Wuhan kentinde meydana gelen ve tüm dünyada endişeyle izlenen Corona (Covid) virüsü hem sağlık hem de ticafret gündeminin birinci maddesini oluşturuyor. 

 Türkiye’de Corona Virüsünün görülmemiş olması bizler için bir şans. Ülkemizde Corona ile ilgili rapor edilen bir vaka yok. Başta İran olmak üzere dünyanın en önemli şehirlerinde Corona Virüsü’nden ölenlerin sayısının her gün artıyor olması tüm dünya için bir korkuyu da beraberinde getiriyor.

Hani meşhur, ‘Çin hapşırırsa dünya nezle olur’ sözü işte tam da burada daha anlamlı hale geliyor. Çin, elektronikten tekstile, demir-çelikten plastiğe kadar çok geniş bir yelpazede üretim yapıyor.

2020 Kaos İçeren Bir Yıl Oldu

2019 yılı bizler için ekonomik açıdan zorlu bir yıl oldu. Ama 2020, kaos içeren bir yıl oldu. 2020 yılının ilk çeyreğinin ekonomik açıdan çok da olumlu geçtiğini söyleyemeyiz. 2020 yılının genel anlamda zor geçeceği de uzmanlarca söyleniyor. ABD ekonomisi corona virüsünden ötürü 50 bas puan birden indirdi. Övgülerle anılan ABD ekonomisinin bu olay karşında hemen bu denli indirime gitmiş olması da ayrıca sorulması gereken bir soru.

Navlunlar Düşük Seyrediyor

Navlunlar ve gemi kira bedelleri deniz ticaretinde çok düşük seyrediyor. 2020’de dünya genelinde yüzde 3.3., 2021’de yüzde 3.4’lük bir büyüme bekleniyor. Corona virüs bu bağlamda 2020 deniz ticaretindeki büyümenin beklentilerin altında kalacağını gösteriyor. 2020 çeyreğinin bu şekilde kapanacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Piri Reis ve TÜDEV’e yapılan yardımlar

İMEAK DTO olarak eğitimi önemsiyor ve bu alanda her türlü yatırımı yapıyoruz. Eğitimde 68 ayrı kurum ve kuruluşa katkıda bulunduk. Bodrum hizmet binasının satın alma işlemini hallettik ve tapumuzu aldık. İzmir için ise nisan ayı meclis toplantımızda İzmir’in inşaatını başlatacağız. Göreve geldiğimizden bu zamana borçlarımızı kapatıp tasarruf ettik Göreve geldiğimiz 8 Nisan 2018’den bu yana bir dizi eylem planını gerçekleştirdik. 175 perseonelden 163 personele gelerek bu konud tasarruf yaptık.

İMEAK DTO olarak bütçemizi hazırlarken 2 ilkeye dikkat ettik. Giderlerimizde gözle görülür bir tasarruf sağladık. Yine gelirlerimizde çok önemli bir artış sağladık. Göreve geldikten sonra borcumuzun dolarla olan kısmını bitirdik. Dolarla olan borcumuz bitti. Sadece şu an TL bazında kredi borcumuz var.

TOBB’a birlik, aidat borcumuz kalmadı. Sektörün önünü açabilmek için hız kesmeden çalışıyoruz. Buradan yolcu motorlarıyla ilgili önemli bir yol aldığımızı da söylemek isterim. Bu konudaki görüşümüzü sayın valimize söyledik. Sayın valimiz Yerlikaya bu konuda sonuna kadar bizlere destek oldu ve yolcu motorlarında 394 aracın sorunu İBB tarafından çözülüyor.

Sarayburnu’na Deniz Şehitleri Anıtı yapılması konusunda 3 farklı projeyi teslim aldık. Bu projeleri 4 numaralı kültür varlıkları kurumuna sunduk. Yine sualtı federasyon başkanı Şahin Özer’i ziyaret ettik” dedi.

Başkan Kıran’ın konuşmasının ardından Pîrî Reis Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Taner Berksoy ekonomiyle ilgili değerlendirmelerede bulundu.  

Berksoy: Corona Virüs’ün Etkisi Çok Uzun Sürmeyecek

Corona virüsünün çok uzun süreli etkili olmayacağını ifade eden Pîrî Reis Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Taner Berksoy, “Türkiye’de corona virüsü sorununun olmaması büyük bir kazanç. Corona virüs dünya ekonomisinde ciddi sıkıntılara çıkarabilir. Turizm sezonu için iptaller var. Corona’yı çok da fazla abartmamak lazım. Dünya ekonomisine genel bir bakış attığımızda hem bizim hem de dünyanın orta vadede ekonomik açıdan sorunlar içerisinde olduğumuzu görebiliyoruz.

Resesyon Geri Gelebilir

Resesyon geri gelebilir. Ekonomide 2008 öncesine ulaşabilmiş değiliz. Bu yılın sonuna doğru ciddi bir durgunluk gelebilir. Resesyon sinyallerini çok güçlü alıyoruz. Bu da ciddi bir sıkıntı yaratabilir. Bu resesyon piyasa ekonomisinde beklenmeyen bir şey değil. Gelişmiş ülkeler krizden çıktılar, işsizlikte sıkıntı yaşamadılar. Ama bizim gibi ülkelerde işsizlik çok ciddi sıkıntı oluşturuyor. Türkiye ekonomisinde gündemi; siyasi ve jeopolitik gelişmeler, enflasyon-faiz ve döviz kuru, büyüme beklentileri olarak 3 grupta özetleyebiliriz.

Bizim Gibi Ülkeler Büyümeyi Borçla Yapıyor, Savaşan Bir Ülkeyiz

Bizde borçlanma çok hızlı artı. Bizim gibi ülkeler büyümeyi borçla yapıyor. Enflasyonumuz hala çok hızlı. İşsizlik çok yüksek. Tereddütlü değerlendirilen bir ülkeyiz. Çok fazla seçim yapıyoruz. Risk olunca bize gelecek paranın faizi yükseliyor. Biz savaşan bir ülkeyiz. Bu durumda para gelmez. Yatırım gelmez. Küreselleşme Çözülüyor, Ulus Devlet ve Korumacılık Geliyor Dünyada küreselleşme çözülüyor. Bunun yerine korumacılık ve ulus devlet yapısı yeniden şaha yükselişe geçti. Orta Avrupa’da bunun örneklerini görebiliyoruz. Milliyetçilik çok hızlı yükseliyor. Popülizm hızlı yayılıyor” dedi.

Konuşmasının ardından Pîrî Reis Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Taner Berksoy’a İMEAK DTO yönetimi tarafından bir plaket verildi

Erdoğan: Bana Plaket Vermezler, Ben Sektörün Uşağıyım

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, ‘Denizcilik Piyasaları’ başlıklı gerçekleştirdiği sunumda, esprili bir dil kullanarak, “Bana plaket vermezler, ben sektörün uşağıyım. Sayın Halim Mete sürekli olarak bize sevgisini göstermek için ‘uşağum’ ifadesini kullanır. Corona virüsten dolayı ABD Merkez Bankası 50 bas puan faizleri indirdi. Bu, ABD’nin ekonomisinin büyüklüğüne yakışmadı.

ABD dahil bir resesyon kaygısı var

ABD dahil bir resesyon kaygısı var. Filo ve deniz taşımacılığı gelişimine bakıldığında arz ve talep arasında makas farkının olduğu görülüyor. Arz tarafı büyümüş, talep azalmış. Navlunlarda aşağı yönlü bir trend var. Son birkaç aydır ciddi bir düşüş var. Dökme yükte, konteynerde, ortalama günlük kazanç ve risk gelişiminde de benzer durumlar var. Sermaye piyasası tarafı bizi anlamıyor Sermaye piyasası tarafı bizi anlamıyor. Tankerde mevcut filoya göre yüzde 8’lik bir fazlalık var. Dökme yükte yukarı yönlü hareket çok görmüyorum. Konteyner sipariş olayı mevcut floya göre çok düşük. Burada daha fazla fiyat düşüşü bekleyemeyiz” dedi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın konuşmasının ardından Disiplin cezası teklifi ile ilgili Fatih Yıldız, HD Denizcilik ve kiracısı arasındaki Doğru Sof’un düzenlenmemesinden kaynaklı sürtüşmeyi aktardı.

Meclise aktarılan konuda disiplin cezası oybirliği ile kabul edildi.  

7 No’lu Meslek Komite Başkanı Bülent Aslan, ‘Gelişen Teknolojilerin Deniz Sektörüne Etkileri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aslan, bulut bilişim ile ilgili bilgi vererek geleceğe hazır olmak gerektiğinin altını çizdi. Son olarak Aslan, Siber Güvenlik hakkında bilgi vererek 3 boyutlu basım teknolojilerinin deniz sektörüne verimlilik sağlayacağını vurguladı.

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim