İMEAK DTO Bodrum Şubesi 1 yıllık icraatlarını paylaştı

İMEAK DTO Bodrum Şubesi, doldurduğu 1. yıl sonunda icraatlarını düzenlediği bir toplantıyla paylaştı. İMEAK DTO Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç, “Hesap vermek istiyoruz. Ezber bozan bir oda olmak için uğraşıyoruz” dedi.

2018 yılında Orhan Dinç Başkanlığı’nda göreve gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, doldurduğu 1. yıl sonunda icraatlarını "Söz Verdik, Yaptık" başlığı altında düzenlediği bir toplantıyla üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı.

İMEAK DTO Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen 1. yıl buluşması sunumunda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç'in yanı sıra Başkan Yardımcısı Fatih Öztarakçı, yönetim kurulu üyeleri, Rıza Karakaya, Mehmet Ali Ünsal ve Doğan Güneri ve oda üyeleri katıldı.

“İMEAK DTO Bodrum Şubesi olarak seçimden önce Bodrum halkına denizcilere ve üyelerimize verdiğimiz sözlerin ne kadarını yerine getirdik ne kadarını yerine getirmek için uğraşıyoruz” diyerek söze başlayan Dinç, “Kısacası hesap vermek istiyoruz. Ezber bozan bir oda olmak için uğraşıyoruz. Her görüşe, projeye ve soruna açık, şeffaf bir oda vizyonuyla hareket eden bir oda olmak istiyoruz” dedi.

“GELİR GELMEZ NOX SORUNUNU ÇÖZDÜK”

“2000 yılından sonra yapılan ve 130 KW(147 HP)’den büyük dizel makinelere sahip uluslararası sefer yapan ticari yat ve ilkel ahşap yapılı gemilerin belgelendirilebilmesi için idare tarafından motor üreticisinden alınacak teknik dosya talep edilmekte idi. Ancak, bazı motor üreticileri, ilgili teknik dosyayı vermediği için bu motorlara sahip teknelerin donatanları mağdur olmaktaydı” diyen Dinç, “Odamız girişimleri neticesinde Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından bazı kurumlar yetkilendirilerek bu kurumlarca NOx teknik dosyası düzenlenmeye başlanmış ve üyelerimizin mağduriyeti giderilmiştir” diye konuştu.

“GEMİ ADAMLARIMIZIN ROC SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Korunaklı sularda sefer yapan deniz turizmi araçlarında çalışan gemi adamlarının 5 yılda 1 ROC belgelerinin yenilenmesi gerekmekle beraber mevzuatta bulunan hükümler gereği çoğu gemi adamı, ROC belgesini yenilemek için kursa ve sınava girmek zorunluluğuna dikkat çeken Dinç, “Odamız girişimleri ile kurs ve sınav yükümlülüğü Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından kaldırılmış, çalışan gemi adamlarımızın 1 yıllık hizmet göstermesi şartıyla ROC (tahditli operatör telsiz ehliyeti) belgeleri Ege ve Akdeniz kıyılarındaki liman başkanlıklarınca yenilenmeye başlamıştır” diyerek yıllardır muallakta olan gemi adamlarımıza gerek zaman gerekse maddi zararları olan sorunun çözüldüğünü ifade etti.

İMEAK DTO Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, “1. Hizmet Yılı Toplantısı”nda ifade ettiği hizmetler şu konulardan oluştu:

“SEKTÖREL EĞİTİM SEMİNERLERİ DÜZENLEDİK

Odamız girişimleri ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akademisyenleri tarafından denizcilerimize “Kriz Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Denizcilikte Liderlik” eğitimleri, ücretsiz olarak verilmiş, toplamda 186 kişinin sertifikalandırılması sağlanmıştır. Eğitimlere katılanlarla yapılan anket sonuçları, yapılan eğitimlerin faydalı olduğu yönünde olup, ekonomiye vasıflı eleman kazandırmak ve deniz turizminde hizmet kalitesinin arttırılması yönünde yeni eğitim konularının belirlenmesiyle devamı yapılacaktır.

KAÇAK CHARTER İLE MÜCADELE

Kamu ve özel sektörle işbirliği yaparak Türk Denizciliğini serbest ve iyi rekabet ortamında gelişmesi misyonumuz doğrultusunda, sektörümüze en çok zarar veren kaçak charter ile mücadele için kolları sıvadık. İlk adımda Odamız nezdinde bir ihbar hattı kurduk, üyelerimizden ihbarları değerlendirdik. Daha sonra, sahibinden.com vb. internet sayfaları üzerinden özel teknelerini pazarlayanları tespit ettik, bu tekneler ve bu tekneleri pazarlayanlar hakkında Vergi Dairesi ile birlikte çalışma başlattık. İlgili tekne sahiplerine mevzuat kapsamında cezai işlem uygulandı.

YENİ HİZMET BİNASI KAZANDIRDIK

Evden bozma eski binamız, çağımız üye ve hizmet odaklı hepimizin odası prensibini yerine getiremeyen, gelen üyelerimizin alacakları hizmetten ziyade araba parkı derdine düşmesi, aynı anda 2 üye gelince bırakın ikramı oturtacak yer bile bulamadığımız bir binaydı. Gelen üyelerimiz hemen işlerini bitirip gitmek durumunda kalıyordu ve dertlerini anlatacak bir fırsat dahi bulamıyorlardı. Bu sorunu; Odamıza yakışır, gelen üyenin kendini evinde hissettiği, vakit ve park kaygısı yaşamadığı, 130 kişilik konferans salonuyla hem Odamızın, hem de Bodrum bölgemizin ihtiyacına cevap olacak yeni hizmet binamıza taşınarak çözdük. Konferans salonumuz, yeni hizmet binamıza taşındığımız Ağustos ayından itibaren 80’ in üzerinde eğitim, seminer, toplantı ve organizasyona ev sahipliği yaptı.

ÜCRETSİZ HUKUK BİRİMİMİZ ÜYELERİMİZİN HİZMETİNDE

585 üyemiz için ürettiğimiz ticari ve sosyal konulardaki desteklere eklediğimiz bir diğeri, hukuksal konulardaki desteklerimiz oldu. Şubemiz hukuk müşaviri aracılığıyla üyelerimize ücretsiz olarak verilen hizmeti, göreve gelmemizin akabinde devreye soktuk.

İletişim ağımızı büyüttük, web sayfamızı yeniledik, tanıtıma önem veriyoruz, sektörün KDV sorunuyla yakından ilgileniyoruz, yıllık AIS muayene sorununu çözdük, üyelerimizin menfaati bizim için önemli üyelerimizle birlikte karar veriyoruz, haksız rekabetin ve vergilendirilmemiş kazancın karşısındayız, fuar ve festivallerde, tüm üyelerimizi temsil ediyoruz, çevre, sosyal sorumluluk projeleri ve organizasyonlar, kamu kurum ve kuruluşları ile uyum içinde hareket ediyoruz, üyelerimize indirim sağlıyoruz.”

Editör: TE Bilişim