İMEAK DTO Başkanı Kıran: "Dönüşüm Boğazlar için önemli"

İMEAK DTO ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) 2019 Yıllık Toplantısı devam ediyor. Dün akşam organizasyonun ev sahipliğini üstlenen İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından Çırağan Palace Kempinski’de verilen resepsiyonun ardından ertesi gün oturumlarla devam etti.

İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıların, bugün düzenlenen açılış oturumuna Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, IBIA Yönetim Kurulu Başkanı Michael Green, IBIA Direktörü Unni Einemo, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) ve Deniztemiz TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Recep Düzgit, DTO Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

 imeak_dto_4-005.jpg

“DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SÜRECİ BOĞAZ’LAR AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da,  büyüyen küresel üretim nedeniyle denizcilik sektörünün filolarındaki gemi sayısını artırmaya çalışırken, diğer taraftan deniz araçlarının çevreye verdiği zararları en aza indirmek için çeşitli tedbirleri uygulamaya koyduğunu kaydetti.

Bu nedenle IMO 2020 uygulamaları ve alternatif yakıtlar üzerinde yapılan çalışmaların hem çevre kirliliğini önlemek, hem de enerji verimliliğini artırmak açısından önem taşıdığını vurgulayan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Bu değişim ve dönüşüm süreci, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazını kapsayan dünyanın en önemli deniz yollarında jeopolitik bir köprü niteliğinde olan Boğazlar açısından da büyük önem taşımaktadır. Boğazlarımızdan yılda 85.000 gemi geçiş yapmakta ve ticaret hacmindeki artış ile birlikte bu sayı her yıl artmaktadır. Bu itibarla Türkiye, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile birlikte, yoğun gemi trafiğinde en uygun ve güvenli ikmal noktası olarak dünya denizcilik sektörüne gerekli ortamı sağlamaktadır. Yılda yaklaşık 12.000 gemi yakıt ikmallerini İstanbul’da yapmaktadır. Sunulan bu imkan sayesinde gemiler diğer ikmal ve ihtiyaçlarını da İstanbul’da karşılamaktadır. Bu kapsamda IMO 2020 regülasyonları için İstanbul hazırlıklarını tamamlamış olmakla birlikte 1 Ekim’den bu yana gemilere düşük sülfürlü yakıt verilebilmektedir.”

imeak_dto_2-008.jpg

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim