İMEAK DTO Meclisi Aylık Olağan Toplantısı Yapıldı

DTO Meclisi toplandı. Toplantıda meclis faaliyetleri anlatıldı, komiteler üyelerinin sorunlarını dile getirdi.

Gündemin 3. Maddesi olan; Yakıt,  yakıt rafinesi, İSO 8217/2005 ve İSO 2010 yorumlanması yakıt alım flenci ve damlama metodu ile ilgili İlker Meşe sunumunu yaptı.

İlker Meşe yakıtın önemine değindi. Yakıtı bildiğimiz yakıttan korkmadığımız müddetçe başarılı olabiliyoruz dedi. Sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim yakıtla ilgili problemimiz var.yakıtta nelere dikkat etmeliyiz. Bununla ilgili bir sunum yapacağım ve geniş bir özetini sizler için CD’lerle koyduk”

Dünya’da düşük sülfürlü yakıt için rafinasyon yok

Petrol çeşitleri yapısı kullanımı, yakıtların rafinesi ile ilgili metotlara değinen, ayrıca düşük sülfürlü yakıt üretiminden de bahseden Meşe, sülfürü düşürmek için asfalt kullanılıyor, bunun için bir rafinasyon yok , yakıtın içerisine asfalt koyuyorlar , yoğunluğu artırıyorlar ve bu sayede sülfürü aşağıya çekiyorlar dedi.

Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi

İlker Meşe’nin yakıtla ilgili anlatımından sonra, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde kurulan  Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili  Kurucu başkan Emekli Başkılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen merkezin kuruluşunu ve amaçlarını içeren bir sunumu DTO meclis salonunda gerçekleştirdi. 

Abbas Kolçalar:’Sorunlarımız çözülmeyecekse DTO’dan çıkalım’.

Gündemin 5. Maddesi uyarınca söz alan Sualtı ve Liman İnşaatçıları Kooperatifi (SULİM) Başkanı  ve DTO Meclis Üyesi Abbas Kolçalar, Sualtı ve Liman İnşaatçıları'nın çok büyük sorunları olduğunu dile getirdi. SULİM Başkanı Abbas Kolçalar, teknelerinin bağlayacak yerleri olmadığını sorunlarının çözülmemesi halinde Deniz Ticaret Odası'nda görev almalarının anlamı olmadığını söyledi.

Emin Eminoğlu: Landing Card’ın kaldırılarak 3 günlük vize veriliyor.

Tuzla’ya tamire gelen gemilerde son günlerde bir sorunla karşılaştıklarını anlatan Emin Eminoğlu eskiden gemicilerin serbestçe dolaşabilmeleri için verilen Landing Card’ın kaldırılması sorununu gündeme getirdi.Tamir için gelen bazı gemilerin 6 ay bile Tuzla’da kalabildiğini anlatan Eminoğlu 3 günlük vizelerle uğraşılamayağını söyledi.

Mahmut Aydın: Milli eğitim Bakanlığı 10 bin öğretmen alacak.

DTO Meclis Üyesi Mahmut Aydın söz alarak Milli Eğitim Bakanlığının alacağı 10 bin öğretmenin yanında sadece 13 denizcilikle ilgili öğretmen ataması yapılacağından söz ederek hiç yeterli değil ama bunun artması için çalışmalıyız dedi.

Aydın ayrıca Ulaştırma Bakanlığının geçen yıl sonunda çıkardığı eğitim sınav yönetmeliğinin işleri zora sokacağını bu yönerge ile Türkiye’de bulunan 59 denizcilik meslek okulunun eğitime devam edemez şeklinde konuştu.

Brokerler Derneği Başkanı Fikret Köseoğlu derneğiyle ilgili ve Deniz Eraydın’ın yeni yakıtlarla verdiği bilgilerden sonra gündemin son maddelerinden Başkan Metin Kalkavan kürsüye geldi. Metin Kalkavan oda faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Meclis gündemindeki konuşmalarla ilgili görüşlerini de belirten Kalkavan şunları söyledi:

“İki değerli sunum vardı. Hem İlker beye hem de Saim Kaptan’a teşekkür ederiz. Hem akademik hem teknik olarak İlker beyin sunumu çok önemli tavsiye ederim. Bu tip sunumlara devam etmemiz lazım ara ara yapmalıyız.

Kalkavan;”Amaçlarla hedeflerle merkezin adı uyuşmuyor.”

Saim Kaptan’ın sunumunda, çok önemli Türk Boğazları çok önemli ama orada amaçlarını okurken, amaçlarda yazılanla başlık tutmuyor. Başlık Türk Boğazları Araştırma Merkezi’de amaçlar boğazların dışında. Türk denizciliğinin geliştirilmesi amaçların arasında ama bu biraz farklı. Ya başlığı değiştireceğiz; Türk Boğazları Araştırma Merkezi ve Denizciliği Geliştirme merkezi diye. Ya da başlığın içinde kalmamız doğru olan. Spesifik olarak boğazsa konu boğaza odaklanmak lazım.Amaçlarla hedeflerle merkezin adı uyuşmuyor.

Merkezler Üniversitelerde spesifik konular için kurulur.

Yok o da bulunsun derseniz o zaman esas amacınızdan saparsınız.Bizim yaptıklarımızdan bir kısmını yapmaksa amacınız o zaman değiştirin adını. Gerçekten önemli bir hamle ama boğazlarda kalması lazım. Konu çok hassastır. Uluslararası sempozyumlarda bir gün bir sunum yaparken sağ olsun Saim Kaptan geldi sakın başkan öyle söylemeyeceksiniz dedi. Haklıydı bir sunum yapıyorsunuz uluslararası bir konferans var her kelime farklı bir sonuca götürülebilir. Kazandığınız haklara zarar gelebilir. Merkezler Üniversitelerde spesifik konular için kurulur. Çok önemli bir konudur ama orada kalmak zorundadır. Boğazı çevre olarak alabilirsin, emniyet olarak alabilirsin, güvenlik olarak alabilirsin uluslararası kurallar haklar olarak alabilirsin, naçizane tavsiyem  hedef ve amaçlarla başlığınızı uydurun.

Tamir için Boğazlardan geçişte Liman ücreti minimum düzeye indirilmek zorunda.

Emin beyin söylemiş olduğu 3 günlük vize ise bizde zaman zaman kurallar değişiyor, Bir anda bir uygulama geliyor güvenlik olabilir başka bir şey olabilir bunu düzeltmemiz zaman alabiliyor bu da onlardan bir tanesi. Tamir bakıma gelen gemi 3 günde çıkmazsa ki bu çok daha uzun süreli olur onu düzeltmeye çalışacağız. Tuzla’ya gelen giden gemilerde hassas olarak şunu yapmaya çalışıyoruz , Tuzla’ya bakım ve tamir için gelen gemilerde ayrı bir uygulama yapmak zorundayız. Türk tersaneciliğinin geleceği tamir bakımda. Boğazlardan geçişte Liman ücreti minimum düzeye indirilmek zorunda. Dünya’nın en büyük servis yeri Türkiye olacak. İskenderun’dan Karadeniz’in sonuna kadar bu işe ayrı bir önem vermek zorundayız.

Denizcilik eğitimi konusunda çok merdiven altı kurum var.

Mahmut beyin eğitim önerisi ile ayrı uğraşıyoruz. 13 denizcilik öğretmeni az. Ama bir de şu var denizcilik eğitimi konusunda bilmediğiniz merdiven altı kurum var. İnternete girin bir gün bakın. Aralarında tanıdığımız hiç kimse yok bizden de değiller. Neredeyse satılık sertifika gibi. Buraya bir düzen getirmek zorundayız .Hakiki eğitim kurumları bu işin hakkını vererek yapıyor. Birde haksız rekabet var. Müsteşar söyledi bu işe neşter atmak zorunlu hale geldi. Doğru olan denizcilik eğitiminin doğru normlara oturması.

Denizci  meclisi fırtınalı olur.

Tunç Kurtluoğlu’da konuştu. Hep derim deniz meclisi fırtınalı olur. En azından hareketli olmalı. Rezervasyonlarla ilgili çalışanlarla muhattap oluyoruz dedin kimle muhattap olmak istiyorsun? Benimle mi? Rezervasyon 2 gün yapıyoruz 3 gün için meclis kararı almak istiyorsunuz. Böyle şeyler için karar alınmaz. Burada birşeyler atıyorsunuz. Bizi muhattap etmeyin ne demek onlar bu kurumun değerli çalışanları.

Abbas beye gelinde ben size çok üzülüyorum.Size Deniz ticaret Odasının destek vermediğini mi söylüyorsunuz. Canınız yanıyor diye yüksek perdeden konuşmanız gerekmez. Bu hangi vicdana sığar. Yıllardır boğaz geçişlerinizde 75 metre 95 metreye çıktı hangi sorunuzla uğraşmadık.Ama DTO dan çıkmak istiyorsunuz çıkabilirsiniz. Bu kürsüden en fazla dile getirilen konu sizin konunuzdur “

 

 

Editör: TE Bilişim