İMEAK Deniz Ticaret Odası yılın son meclis toplantısını 10.12.2015 Perşembe günü gerçekleştirdi. Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK DTO Meclis üyesi A. Deniz Eraydın toplantıda bir konuşma yaptı.

Deniz Eraydın konuşmasında seçimlerin artık sona erdiğini o dönemin beyaz bir çizgi çekerek geride bırakılması gerektiğini söyledi. Bütün emellerin ortak olduğunu düşünerek, siyaset yapmak yerine devlete yardımcı olmayı gerektirecek bir zamandayız diyen Eraydın “ Bakın Rusya ve Amerika'da farklı bir pozisyona geldiler. Olaya bir farklı bakın. Biz işimize dönmek zorundayız. Siyaset bitti. Devlete ‘de yardımcı olmak zorundayız, öngörüler ve raporlarla yardımcı olmalıyız. ”dedi.

“Naçizane önerim Denizcilik Bakanlığının kurulmasıdır”

Denizcilik sektörü olarak daha önce müsteşarlıkla yönetilirken artık Genel Müdürlükle yönetiliyoruz diyen Deniz Eraydın Müsteşarın bir çok konuya bakması nedeniyle konsantre alanının zorlaştığını söyledi. Eraydın Denizcilik Bakanlığının ayrı bir bakanlık olarak konmasının faydalı olacağını düşündüğünü belirterek ”Dolayısıyla bizim naçizane önerimiz bu, bu zamanda belki de yapılması ülkenin menfaatine olabilecek olaylardan bir tanesi Denizcilik Bakanlığı'nın -eninde sonunda mutlaka kurulacak çünkü biz üç tarafı denizle çevrili bir ülkeyiz- kurulmasıdır”. Şeklinde konuştu.

“Arkadan denizcilik ordusu geliyor”

Ülkemizde denizcilik eğitimine verilen öneme de değinen Eraydın büyük bir denizci ordusunun geldiğini denizcilik eğitimine çok önem verildiğini söyledi. Eraydın sözlerine devamla ; “Büyük bir ordu geliyor, bunları yalnızca çalışan olarak düşünmek büyük bir hata olur. Bunların çoğu yatırımcı olacak, içinizde birçok yatırımcı olan ve denizcilik okuyan birçok insanımız var. Dolayısıyla bu şekilde baktığınızda İsteseniz de istemeseniz de bu alan çok büyük bir hale gelecek. Dış ticaretimizin %88i tonaj olarak denizle yapılıyor. Ama daha önemlisi korkunç bir mavi vatanımız var. Stratejik olarak baktığımızda: Destekte istemiyoruz, çok net söylüyorum. Bize eşit şartları ve şansları vermeliler. Hangi ülkede ne veriliyorsa o şartları istiyoruz ”dedi.

“Üretimin üzerindeki yükler ağır”

Kredi garanti fonunun uygulamaya geçmediğinden yakınan A.Deniz Eraydın üreticinin üzerindeki yükün ağırlığından yakınarak;” kendi sektörümüzle alakalı bir sürü şey söyledik. Ne yaparsanız yapın zihniyette size inanan olmadıkça ikna ettiğiniz önce Başbakan sonra Bakanlar seviyesinde olmadığı sürece, bir şey yapmanız söz konusu olmayacaktır. Olayı başarmak inanmaktan geliyor. Sayın Lütfi Elvan; yaklaşık Ağustos Eylül civarı 2014 meclisindeydi, altı ay içinde iki tane uygulama yaptı. Dolayısıyla bu açıdan baktığınızda gelecek olan hükümet kabinesinde mutlaka inanan destekleyen bakanımız, bakanlarımız olması zaruridir. Ben birçok konuyu herhalde altı bakanımıza söyledim. Tabi bizler kendi görevimizi yapacağız. Kendi çalışmalarımızı yapacağız. Burada birlik beraberlik içinde ülke menfaatinde yapılması gerekli olanları mutlaka defalarca anlatmamız lazım ”dedi.

"2015 yılı ile ilgili öngörüm gerçekleşti"

“2016’ya 3 hafta kaldı, tam bir yıl öne 2015 için ‘belirsizliklerin hakim olacağı, sağ gösterip sol vurulacak değişik bir yıl olacak ’demişiz. Doğru çıkmış gibi gözüküyor. Kasım ayında Antalya’da düzenlenen G20 zirvesinin başarısının tadını çıkaramadan Rus jeti krizinin içine düştük” diyen Eraydın ikmalciler olarak bu durumdan etkilendiklerini ancak bazı durumlarda maddi çıkarlarımız teferruattır diyerek sözlerini sürdürdü.

“2015 Petrol fiyatları ve bunker ürünlerine yansımaları”

Petrol fiyatlarında yaşanan gelişmelere de değinen Eraydın şunları söyledi: “2015 sonunda petrol fiyatlarında yaşanan gelişmeler ve geldiğimiz nokta ile bunker ürünlerine yansımaları konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak isterim. Yatay sondaj yöntemleri ile kaya gazı çıkartılması ve geleneksel yöntemlerle ham petrol üretiminin çoğalarak devam etmesi brent petrolünde 75 doları tavan 40 Doları taban oluşturduğunu gösteriyor. Düşük petrol fiyatları gasoil ile fueloil yakıtlar arasındaki fiyat farkını azalttı. Bu nedenle emisyon kontrollerinin olduğu bölgelerde fueloil kullanımı ve succrubberlara olan talep azalmış gözüküyor. Tüm dünyada uluslararası sular dahil düşük kükürtlü yakıt uygulamasına geçiş şimdilik belirsizliğini koruyor. Örneğin Amerika Sahil Güvenliği kıyılarının 200 mil açığındaki gemilere herhangi bir müdahalede bulunmayacağını belirtti. Düşük petrol fiyatlarına karşılık navlun fiyatlarının düşük seyretmesi başta linearlar olmak üzere ‘slow steaming’ uygulamasının devam edecek olmasını ve gemilerdeki verimlilik uygulamalarının da devam edeceğini düşünüyorum.” Düşük gasoil fiyatları nedeni ile LNG’nin bunker ürünü olarak kullanılmasının ekonomik çekiciliğinin kalmadığını söyleyen A.Deniz Eraydın LNG’nin dünya bunker piyasasında yüzde 10 seviyesinde kalmasının beklendiğini belirtti.

Deniz Eraydın konuşmasının sonunda krizin fazla uzamadan tatlıya bağlanmasını dileyerek,” 2016 yılı zor olacak gibi gözüküyor. Dostumuzun düşmanımızın belli olduğu Ortadoğuda yüz yıllık hesapların görüldüğü şu günlerde zaman birliktelik ve dayanışma zamanıdır ”dedi.

Editör: TE Bilişim