İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Mayıs ayı Meclis toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Faruk Ürkmez başkanlığında yapıldı.Toplantıya üyelerin yanısıra D.Ticareti Daire başkan Vekili Murat Kaya, Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez ve İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan'da katılım gösterdiler.

Faruk Ürkmez,Mart 2015 Meclis toplantısı öncesi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı.Sonra sağlığına kavuşan Ürkmez, kendisiyle yakından ilgilenen ve desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ederek Meclis toplantısı açtı.

Toplantıda gündem maddeleri tek tek görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. İmeak DTO’nun Nisan ayında yapmış olduğu çalışmalar Faruk Okuyucu tarafından katılımcılara anlatıldı.

Salih Zeki Çakır: “Mavi Vatanımızla ilgili siyasi partilere proje sunalım”

Toplantıda ilk konuşmayı Salih Zeki Çakır yaptı. Siyasi partilerin seçim programlarında projelerini açıklarken denizcilik ile ilgili projelere de yer vermeleri için çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Salih Zeki Çakır, “Önümüzde çok önemli bir seçim var. Herkes kendi siyasi iradesiyle demokrasinin gereği olarak oyunu kullanacak.Bu süreci yakından takip eden biri olarak sizlerinde doğrulayacağını düşündüğüm bir konuda fikrimi ve önerimi paylaşmak istiyorum. Bizim kara coğrafyamızın geçmişi ve geleceğiyle ilgili pek çok söylem,vaat,misyon paylaşılmaktadır. Ne yazık ki, mavi vatanımız denizlerimiz için bir çalışma yapılmıyor. Her sektör seçim sonrası kendi sorunlarını nezaketen konuşuyor.Denizciliğin dışında herkes kendini göstermeye farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Denizciliğin esamesi okunmuyor.Seçimler sektörler için önemli fırsat olmaktadır.İyice hazırlanmış geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek ilgilenen partilere ve adaylarına çağrı yaparak, partilerin denizcilik projeksiyonlarının oluşmasına katkı sağlayalım. Mavi vatanımız denizlerle ilgili çalışmalar yaparak, partilerin seçim koordinasyon merkezlerinden randevu alarak, partilerin seçim projeleri arasına denizcilik sektörü için de projeler eklenmesiyle alakalı görüşmeler yapmalıyız.Biz Oda Yönetimi olarak bu fırsatı değerlendireceğimizi düşünüyorum ” diyerek seçim sonrası sektörün sorunlarının nezaketen dinlendiğini kaydetti.

İskenderun Deniz ticaret Odası Şube Başkanı Bülent Kavsak söz alarak akreditasyonlarla ilgili sorunları olduğunu belirterek" Bizim şube akreditasyonları daha değişikti bunu bir türlü yaptıramadık,bunu bu nedenle burada söylemek zorunda kaldım" dedi.

Alev Tunç:"Kanton gemisi ile ilgili girişimlerde bulunuldu"

Salih Zeki Çakır’ın Nisan ayı Meclis toplantısında gündeme getirdiği Kanton gemisiyle ilgili Alev Tunç bilgi verdi.

Rusya’nın kontrolüne giren Kırım’a, geçtiğimiz yıl yasadışı sefer yapmakla suçlanan “KANTON” adlı Türk gemisine el koyan Ukrayna ile ilgili girişimlerde bulunulduğunu belirten Alev Tunç, “Ukrayna’da tutuklanan KANTON gemisi ile ilgili Tuzla’da bir toplantı yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığımız, Kiev ile işbirliği içerisine girdi. Ukrayna’da konsoloslukta geminin armatörü ile konuşuldu. Bu konuda yardımcı olundu. Bu konuda özellikle İmeak DTO Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ertan Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.Alev Tunç ayrıca DTO'nun dergisi ile ilgili de bazı bilgiler verdi. 

Meclis başkanı Faruk Ürkmez toplantının bu bölümünde bir sorunu dile getireceğini belirterek, Çanakkale Boğazını geçen yabancı bayraklı bir geminin demirlerinden birini kaybettiğini anlatarak, "Bu durum geminin klasına intikal ettirilince klas geminin seyrine mahsur yoktur belgesi veriyor.Sorum şu: Bu belgeyle Çanakkale Boğazından girmek isteyen gemi refakat römorkörü almak mecburiyetinde mi? Bu durumun doğru olup olmadığını burada sormak istiyorum" dedi.Ürkmez sözlerine devamla bu geminin kendi gemisi olduğunu, kendisine zorla refakat römorkörü verildiğini ve bu konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtti.

Konu üzerine söz alan Muhammet Erdoğan ise bahse konu ile ilgili Türk Boğazları Deniz Trafik Tüzüğü Uygulama Talimatı var.Bu olayla ilgili "römorkör zorunluluğunu" konuyu inceleyip bir sonraki mecliste açıklayabileceğini belirtti.

Saim Oğuzülgen: "Bu bizim işimiz. yönetmeliğini biz yaptık"

Saim Oğuzülgen Faruk Ürkmez'in sorusunun kendi ihtisas alanı içine girdiğini belirterek söz aldı ve şunları söyledi."Klas kuruluşlarının vermiş olduğu müsaade ile Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulama Talimatı kurallarının arasındaki farkı değerlendirmemiz lazım.Klas seyir yapabilir diyor ama Türk Boğazlarına girip Türk Boğazlarında seyretme gündeme geldiği zaman Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü ve Uygulama Talimatı devreye girer. Tüzükte Türk Boğazlarına girmeden önce seyir planı veren geminin taşıması gereken teknik şartlar vardır. O şartlardan bir taneside her iki demirin punta olarak hazır olacak olmasıdır" diyerek yapılan işlemin doğru olduğunu anlattı.

Rıdvan Kartal:"Siyasi partilerle çalışma yapmak için geç kalındı"

Meclis’in kapanış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Kartal, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın çok önemli bir toplantıya katıldığı için Meclis’in Mayıs ayı toplantısına katılamadığını söyledi. Kartal, denizcilik sektörüyle ilgili siyasi partilerle çalışma yapmak için geç kalındığını aktardı. Şubelerde yaşanan akreditasyon sorunlarıyla ilgileneceklerini kaydeden Kartal, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte turizm sezonunun geldiğini ve sektörün bu konuyla alakalı sorunlarının giderilmesi konusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim