ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, dünya denizlerinde korsanlık ve silahlı soygun 2020'nin ilk dokuz ayında artış gösterdi. 

Endonezya takımadaları ve Somali açıkları dahil olmak üzere diğer bölgelerdeki olayların azaldığı veya kontrol altına alındığı işaret edilse de, özellikle Batı Afrika açıklarında çarpıcı bir faaliyet artışı yaşandığının altı çiziliyor.

IMB'nin en son yayınladığı küresel korsanlık raporu, 2020'nin ilk dokuz ayında önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artışı gösteriyor!

Rapor, 2019'un ilk dokuz ayında 119 olayı gösterirken, 2020'de ise yılın başından bu yana 132 saldırı gerçekleştiğini bildiriyor.denizhaber.com Bildirilen olayların neredeyse tamamı kaçırılma veya rehin alma olaylarıyla sonuçlandı.

2020'de şimdiye kadar gemilere yapılan saldırılar genellikle tankerler, dökme yük gemileri ve konteyner gemilerine yapılsa da, diğer gemi türlerinin de birçok saldırıya uğradığının altı çiziliyor. Gemilere nadiren rıhtımda saldırılırken, en fazla sayıda olay demirlemiş gemilerde yaşandı. Ancak aynı zamanda seyir halindeki gemilere de önemli sayıda saldırı olduğu gözlemlenebiliyor.

Kosanların ayak bastığı 112 gemide 12 saldırı girişimi oldu, 6 gemi ateşe verildi, 2 gemi kaçırıldı;

Korsanların çıktığı gemilerde 5 mürettebat üyesi doğrudan saldırıya uğradı, 31 mürettebat gemide rehin alındı, 7 mürettebat yaralandı, 85 mürettebat kaçırıldı, 6 mürettebat ise tehdit edildi;

Editör: TE Bilişim