İmamoğlu, Bandırma Vapurunu yolcu etti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareketinin başlangıç noktası, Galata Rıhtımı’ndan seslendi. İmamoğlu “İstanbul’dan yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ya istiklal, ya ölüm’ ülküsünü ta o günden ruhunda taşıyan bir komutandı, liderdi ve bu duyguyla yola çıkmıştı. 19 Mayıs 1919’da, Samsun’a çıkana kadar ki o 4 günlük heyecanı yaşayan Atatürk ve silah arkadaşları, hiç geriye bakmaksızın yola koyuldular” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a hareketi, “Yüzyılın Rotası” etkinliği ile yeniden canlandırılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, internet ortamında hareket ederek 4 günde Samsun'a varacak olan Bandırma Vapuru'nu Galata Rıhtımı'ndan 12.10'da yolcu etti.

İstanbul'dan 16 Mayıs 1919'da yola çıkan Bandırma Vapuru, 4 günün sonunda 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaşabilmişti. “Yüzyılın Rotası” etkinlikleri kapsamında gerçek rotasına sadık kalınarak internet ortamında hareket eden Bandırma Vapuru, 19 Mayıs Salı günü Samsun'a ulaşacak.

 “HİÇ GERİYE BAKMADAN YOLA KOYULDULAR”

Tarihteki adıyla Galata Rıhtımı'ndan Bandırma Vapuru'nu sanal ortamda yolcu eden İmamoğlu, vapurun çok eski olduğunu ve “Samsun'a kadar gidebilir mi?” endişeleri ile yola çıktığını hatırlatarak “Bandırma Vapuru'nun ömrünü tüketmiş olduğu bile konuşuluyordu. Kız Kulesi'ne vardığında bile İngiliz görevlileri tarafından sorguya alınan vapurun, denizde rotasında ilerlerken bir İngiliz torpidosu tarafından vurularak batırılacağı bile konuşuluyordu. Rauf Orbay bu bilgiyi veriyordu. İstanbul'dan yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ya istiklal, ya ölüm' ülküsünü ta o günden ruhunda taşıyan bir komutandı, liderdi ve bu duyguyla yola çıkmıştı. Geri dönmenin mümkün olmadığını, Türkiye'nin istiklal ve istikbalinin, Anadolu'nun ayağa kalkmasıyla mümkün olduğunu kafasına yazmış, hazırlığını yapmış ve yola koyulmuştu. 19 Mayıs 1919'da, Samsun'a çıkana kadar ki o 4 günlük heyecanı yaşayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, hiç geriye bakmaksızın yola koyuldular” diye konuştu.

“UĞURLAR OLSUN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK”

İmamoğlu, 19 Mayıs 1919'un Atatürk'ün ayağını Samsun'a basmasının başlangıç anı olduğunu dile getirerek “Yani umutların Bandırma Vapuru'na yüklendiği, geleceğe dönük bütün güzelliklerin ve güzel duyguların içine dolduğu o vapurun yola çıktığı yer burası. İşte 16 Mayıs'ta, vapurumuzu, Atamızın istiklale yola çıkışına eşlik etme adına buradayız. Uğurlar olsun Mustafa Kemal Atatürk” dedi.

Editör: TE Bilişim