Yüzen Rüzgar Türbinleri

Dünyanın ilk yüzen rüzgar türbinleri bu hafta sonu Norveç açıklarında denize bırakıldı.

Statoil şirketinin enerji bölümü yöneticilerinden Alexandra Beck Gjorv, BBC‘ye yaptığı açıklamada Hywind adlı yüzen rüzgar türbinlerinin, kıyılarda bulunan rüzgar tarlalarının göz önünden kaldırılmasına olanak tanıyacağını, türbinlerin açığa taşınmasının aynı zamanda askeri operasyonlar ve denizcilik işletmeleri kadar balıkçılık, turizm ve kuş türleri açısından da faydalı olacağını, hem de açıkta rüzgarın daha güçlü ve sürekli olduğunu, dolayısıyla türbinlerden daha yüksek verim alınacağını söylüyor.

Siemens tarafından üretilen Hywind, 2.3 megawatt enerji kapasitesine sahip. Hem rüzgar eerjisi sektörü, hem de petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan teknolojileri bünyesinde barındırıyor. Yeni türbinler Norveç açıklarında 2 yıl boyunca test edilecek. Buz dağının büyük bölümünün su altında olması gibi, Hywind türbinlerin de deniz zeminine kablolarla demirlenen 100 metrelik  bir uzantısı bulunuyor ve 700 metre derinliğe kadar olan sularda kullanılabiliyor.

Maliyetleri karadaki sistemlere oranla daha fazla olmasına karşın, Statoil bu maliyetin kısa süre içinde karadaki sabit rüzgar türbinleri ile aynı seviyeye geleceğini düşünüyor.

Pilot bölgedeki çalışmaların olumlu sonuç vermesinin ardından Kuzey Amerika ve İber yarımadasında, Norveç’in diğer bölgeleri ve İngiltere’de de faaliyete geçebilecek olan yüzer türbinler, enerji ihtiyaçlarını mevcut kaynaklardan sağlayamayan veya rüzgar tarlaları dolu olan ülkeler tarafından kullanılabilecekler.

Türkiye’nin 3 tarafında deniz var, her yerden cereyan yapıyor fakat bizim enerji sistemlerimiz çok şükür rüzgar tarlalarına ihtiyaç olmayacak kadar yeterli. Hatta Norveç gibi ülkelerde insanlar bisiklet kullanmaya çoktan başlamışken bizde enerji o kadar bol ki maliyeti ucuz olduğu için ikinci bir otomobil bile alabiliyoruz.

Editör: TE Bilişim