İlk Otoyol Gebze-İzmir Hattına

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'nin batı bölümlerindeki trafik akışını büyük ölçüde rahatlatması öngörülen 6 yeni otoyoldan ilkini, Körfez'e bir köprü yapımını da kapsayan Gebze-İzmir güzergâhında hayata geçirecek. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanmasının ardından bakanlık, 6 yeni otoyol projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bu projelerden 2'sinin 2008 içinde hayata geçirilmesi planlandı.

'Yap-işlet-devret' yöntemi
Ulaştırma Bakanlığı, yap-işlet-devret gibi alternatif finans yöntemleriyle inşa edilecek ilk otoyolun Gebze-İzmir hattında yapımını kararlaştırdı.
Bakanlık, İzmit proje ihalesi için Yüksek Planlama Kurulu'ndan onay istedi. Söz konusu otoyol, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol Balıkesir'den geçerek İzmir'e kadar uzanacak. Otoyolun uzunluğunun 421 kilometre olması planlanıyor.

5 yılda tamamlanacak
Ulaştırma Bakanlığı, 5 yıl içinde 6 yeni otoyol yapımını planlıyor. Öncelikli ve trafik yoğunluğu fazla olan ana arterler dikkate alınarak yapılması hedeflenen yeni otoyollar, bütçe imkânları dışında alternatif finans kaynakları kullanılarak hizmete sokulacak. Otoyolların, ülkenin 3 büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir'in daha güvenli bir ulaşım ağıyla birbirine bağlaması hedefleniyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın çalışmalarına göre, 6 otoyol ülkenin batısında inşa edilecek. Bu kapsamda, Ankara-İzmir arasında yeni bir otoyol yapılacak. Kuzey Marmara Otoyolu adı verilen güzergâh ise Adapazarı'ndan başlayarak, İzmit üzerinden İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'üncü köprü ile Avrupa yakasına geçecek ve Kınalı (Tekirdağ) ayrımına kadar sürecek.

Diğer otoyollar ise Marmara ve Trakya bölgelerinden çıkışlı olarak İzmir'e bağlanacak. Kınalı ayrımından başlayacak ve 433 kilometreyi bulacak bir diğer otoyol ise Malkara'dan sonra Çanakkale Boğazı'na yapılacak ilk karayolu köprüsüyle Savaştepe güzergâhını izleyecek. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim