Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin karşı karşıya kalacağı büyük bir sorun görmediğini belirterek, ''Geleceğe büyük bir iyimserlikle bakıyorum'' dedi.

Çeşitli temaslar için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan İlham Aliyev, Azeri petrolünün dün Ceyhan Limanı'na ulaşması nedeniyle Azerbaycan halkına hitaben yaptığı açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattında hedeflere ulaşılmasının, ülkeyi güvenilir bir biçimde yönettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Aliyev, ''Bizim siyasetimiz halk tarafından beğeniliyor, destekleniyor. Biz de ülkemizin daha da güçlenmesi, her bir vatandaşımızın daha iyi yaşaması, işsizliğin, yoksulluğun tamamıyla ortadan kaldırılması için elimizden geleni yapacağız. Elbette bu işte BTC petrol hattının rolü ayrı bir önem taşıyor'' dedi.

BTC VE HAYDAR ALİYEV

Petrolün Ceyhan'a ulaşması nedeniyle Azerbaycan halkını yürekten kutladığını ifade eden Aliyev, ''BTC petrol boru hattının inşa edilmesi Azerbaycan için çok büyük önem arzeden bir gelişmedir. Bu, Azerbaycan'ın uzun süreli kalkınmasını sağlayacak, ülkemizi zenginleştirecek, ekonomik potansiyelimizi daha da güçlendirecektir'' dedi.

''Asrın anlaşması''nın 1994'te imzalanmaması, eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in çabalarıyla BTC'nin inşaatının başlamaması durumunda Azerbaycan'ın karşı karşıya kalabileceği sorunlara dikkati çeken Aliyev, Azerbaycan'daki bugünkü gelişmenin Haydar Aliyev tarafından 1990'larda temeli atılan petrol stratejisi olduğunu dile getirdi.

Aliyev, ''Bu petrol stratejisi bize büyük imkanlar yarattı, yine büyük imkanlar yaratacaktır ve biz de bundan verimli bir şekilde yararlanacğız'' diye konuştu. Gerek BTC hattına ve gerekse Ceyhan terminaline ''Haydar Aliyev'' adının verildiğini hatırlatan Aliyev, bu terminalden yüklenecek ilk tankerin birkaç gün içinde yola çıkacağını belirterek, ''Bu bir kez daha gösteriyor ki ülkemiz, üstlendiği sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır ve gücü de yetmektedir'' dedi.

BTC'nin bir dönem efsane olarak anıldığını, ancak bugün gerçek olduğunu, bunun da, Azerbaycan'ın karşılaştığı tüm güçlüklere karşın izlediği siyasetten vazgeçmeyerek azimle sürdürmesi sonucu mümkün olduğunu anlatan Aliyev, ''Bu yılın sonuna kadar Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğalgaz boru hattının işletime alınması da Azerbaycan'ın her açıdan gelişmesine büyük katkı sağlayacak'' diye konuştu. Azerbaycan'ın büyük bir hızla ve dinamik biçimde geliştiğini dile getiren Aliyev, ülkesinin BTC'den çok büyük bir yarar elde edeceğini ifade ederek, ''Her bir vatandaş bu olumlu değişiklikleri kendi gündelik hayatında hissecektir'' ifadesini kullandı.

PETROL VE SİYASET

Dünyada ve Avrupa'da enerji güvenliği konularının gündemin ilk sıralarında yer aldığına işaret eden Aliyev, ''Bu bakımdan Azerbaycan'ın rolü giderek artacaktır. Bu bize bir taraftan büyük mali yarar sağlayacak, bir taraftan da büyük siyasi sermaye getirecek'' diye konuştu. Azerbaycan'a önem verildiğini ve danışıldığını söyleyen Aliyev, ''Dünyadaki ve Avrupa'daki mevkilerimiz güçleniyor. Bağımsız siyaset izlememizde hiçbir sorun yok, hiçbir güçlük çekmiyoruz. Ülkemizi güven ve başarıyla geleceğe taşıyoruz'' dedi.

BTC'nin işletime başlamasını ''büyük bir tarihsel olay'' diye niteleyen Aliyev, bunun yalnızca Azerbaycan ve bölge için değil, aynı zamanda dünya çapında önemli tarihsel bir olay olduğunu vurguladı. Petrolün Ceyhan'a Azerbaycan'ın Cumhuriyet Bayramı 28 Mayıs'ta ulaşmasının büyük bir simgesel anlamı bulunduğunu ifade eden Aliyev, ülkesinin bağımsızlığını güçlenmesinde BTC'nin büyük ve önemli rol oynadığını kaydetti.

Geçen 15 yıl içinde bağımsız bir ülke olarak yaşayabileceklerini gösterdiklerini ifade eden Aliyev, ''Politikamızı Azerbaycan halkının milli çikarları temelinde oluşturuyoruz, Azerbaycan'ı dünya birliğine süretle entegre ediyoruz'' dedi. Aliyev, ülke içinde de istikrar ve vatandaş birliğinin güçlendiğini anlatarak, ''Azerbaycan bağımsız bir ülke olarak bundan sonra da yaşacak, ebedi yaşacaktır'' dedi.

İLK PETROL TANKERE YARIN YÜKLENİYOR

Diğer taraftan, Terminale ulaşan ham petrolün tanklara depolanması sürerken, tankerlere ilk yüklemenin ise yarın gerçekleştirileceği kaydedildi.

Azeri petrolünü dünya pazarlarıyla buluşturan ve 1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere toplam 1770 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı Ceyhan terminalindeki çalışmalarda, herhangi bir aksama ya da teknik bir arızaya meydan vermemek için yoğun çaba harcanıyor.

Terminale ulaşan petrolün tanklara depolanmasının titizlikle devam ettiğini bildiren yetkililer, şu ana kadar herhangi bir problemle karşılaşılmadığını vurguladılar.

Hazar Denizi'nin soğuk suları altında yatan zengin hidrokarbon rezervlerinin, Ceyhan'dan dünya pazarlarına ulaştıracak olan ve açıkta hazır bekletilen  "British Hawthorn" adlı gemiye yüklemenin ise yarın gerçekleştirileceği vurgulandı.

Projenin, günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelir sağlanması beklenen ve günlük kapasitesi 1 milyon varil olan projenin, 1,4 milyar dolarlık bölümü Türkiye'de olmak üzere toplam maliyeti 3 milyar doları geçtiği kaydedildi.

Ham petrolün Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaşması, ilk yüklemenin de gelecek günlerde yapılmasına karşın, hattın resmi açılış töreninin 13 Temmuz 2006 tarihinde gerçekleştirileceği bildirildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim