İletişim Başkanlığı'nın 'Mavi Vatan' klibine Amiraller ne dedi?

İletişim Başkanlığı'nın hazırladığı klibe emekli Amirallerden eleştiriler geldi. Klibin "Mavi Vatan" kavramının gerçek anlamını anlatmadığını belirten Amiraller, marşın da Türk Milleti'ni Mavi Vatan hedefinde birleştirmekten uzak olduğunu vurguladı.

"Ege ve Doğu Akdeniz konularında partiler üstü olması gereken; kamuoyunun birleşmeye en çok ihtiyaç duyduğu bir anda kutuplaşmayı artırıcı bir iklim yaratma potansiyeline sahiptir" diyen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, "Cumhuriyet Donanması ve Atatürk olmasaydı bugünkü donanma gücünden bahsetmememiz mümkün olmazdı. Videoda Donanmanın kurucusu Atatürk, sadece bir iki saniyelik poster görüntüsü ile gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.

Gürdeniz'in değerlendirmeleri şöyle oldu:

"Marş siyaset üstü kalması gereken bir konuyu iç siyaset malzemesi şeklinde ele almıştır.

Bu durum Ege ve Doğu Akdeniz konularında partiler üstü olması gereken; kamuoyunun birleşmeye en çok ihtiyaç duyduğu bir anda kutuplaşmayı artırıcı bir iklim yaratma potansiyeline sahiptir.

Marş güftesi ile videoda kullanılan görüntüler, geleneksel Türk dış ve güvenlik politikasını yansıtmamaktadır. Türkiye’nin din temelli dış politika uygulaması ve yeni Osmanlıcık söylemlerini destekleyen konumdadır.

Güftede kullanılan pek çok kavram kamuoyunun kısıtlı bir kesimi tarafından paylaşılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti laik demokratik bir cumhuriyettir. Temeli ümmet değil, millettir. Demokrasiler sadece iktidardaki belli bir grubun fikir ve düşüncelerini yansıtmaz. Toplumun ortak değerlerini esas alır.

Tarihimize sahip çıkmak esastır. Ancak sahip çıktığımız tarihi günümüzün koşullarına yansıtmak ve uygulamaya geçirerek Hristiyan- İslam karşıtlığını devlet politikasına dönüştürmek, emperyalizmin Samuel Huntington tarafından dile getirilen medeniyetler çatışması tezini destekler ki, zaten batı dünyası bunu istemektedir. Türkiye bu tuzağa düşmemelidir.

Preveze dönemindeki görkem 33 yıl sonra sona ermiş, 1571 İnebahtı yenilgisinden sonra maalesef Osmanlı Donanması kademe kademe denizlerden çekilmiş, yakın coğrafyalar ve adalar donanmasızlık nedeniyle kaybedilmiş ve Birinci Dünya Savaşında ülke denizden istila teşebbüsüne maruz kalmıştır.

Cumhuriyet Donanması ve Atatürk olmasaydı bugünkü donanma gücünden bahsetmememiz mümkün olmazdı. Videoda Donanmanın kurucusu Atatürk, sadece bir iki saniyelik poster görüntüsü ile gösterilmiştir. Bir daha vurgulayalım bu devletin çimentosu Mustafa Kemal Atatürk’tür. Cumhuriyet Donanmasının temelini atan ve ölümsüzlük ruhunu üfleyen odur. Cumhuriyet Donanması kurulduğu günden bu yana onun rehberliğinde hata yapmamıştır. Bu devlet ve millet için Mustafa Kemal Atatürk ölümsüz bir sembol yol gösterici bir rehberdir.

Videodaki deniz kültürü ile hatalar son derece çoktur. Örneğin videoda tek bir kadırga görüntüsü yokken, Hızır Hayrettin Paşa’dan 100 yıl sonra ortaya çıkan kalyonların kullanılması gibi.

Özetle, İletişim Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Mavi Vatan Marşını desteklemek olası değildir. Bu marş birleştiren değil, aksine kutuplaşmayı artırıcı bir marş olma ve toplumun çok küçük bir kesimi tarafından kabullenme potansiyeline sahiptir.

Eğer bu marş herhangi bir sivil toplum örgütü tarafından üretilmiş olsa bu eleştiriler yapılmaz, kendi fikirleri denebilirdi. Ancak CB İletişim Başkanlığı tarafından yaptırılması, konuyu devlet politikası haline getirir ki, bu eleştirileri yapmak Mavi Vatan kavramına akılcı ve tutarlı bir şekilde sahip çıkmak dışında vatandaşlık görevidir."

'ATATÜRK'LE ANLAM BULUR'

Emekli Kormairal Kadir Sağdıç ise şu değerlendirmede bulundu:

"Barbaros döneminde denizlerin doğrudan vatan olarak benimsenmesinden ziyadede karalardaki 'cihana hakim olma"da bir araç ve denizi ticareti amaçları anlamında bir önemi vardı. 'Mavi Vatan' özünde M. K. Aatatürk'ün 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' diyerek yeni Türk Devletinin temelleriyle ilgili direktifte, devamında da Balyoz ve benzeri kumpas davalarıyla Deniz Kuvvetleri'ni yok etmeye çalışan emperyalistlere ve hain işbirlikçilerine karşı direnen Amirallerin söylem ve eylemlerinde vücut bulmuştur. Mavi Vatan için yapılacak marşlar asla bu gerçeği yansıtmadan yaşam bulamaz."

'HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM'

"Mavi Vatan kavramını ona atıf yapan bir marş ile de yaşatmak aslında güzel fikir" diyen emekli Amiral Mustafa Özbey, ancak klibi izlediğinde hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Mavi Vatan kavramının "siyaset ve hamaset üstü" bir anlamı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Mavi Vatan kavramını ona atıf yapan bir marş ile de yaşatmak aslında güzel fikir.
Bu noktadan hareket edilerek anlaşılan bir proje yapılmış, ardından güfte, beste ve klip çekimi yapılmış.

Ortaya çıkan klibi izlediğimde büyük bir hayal kırıklığı yaşadım.
Çünkü bu kavramı benimsetmeye çalışmak için çaba harcayan bizlerin üzerinde durduğu en önemli husus, Mavi Vatan kavramını siyaset üstü ve hamaset üstü bir anlam ile topluma benimsemekti.
Yurt dışında Türkiye karşıtı propaganda yapanlar ise, Mavi Vatan kavramını; Türkiye'nin yayılmacı, 'Yeni Osmanlıcı' hedefleri üzerinden itibarsızlaştırıyorlardı.

Mavi Vatan marşı klibi bu şekli ile amaca hizmet etmeyeceği gibi Türkiye düşmanlarına, aleyhimize propaganda yapacakları, bizi saldırgan gösterecek bol miktarda malzeme vermektedir.

Adı İletişim Başkanılığı olan bir kurumun, devlet kaynaklarını kullanarak yaptırdığı böyle bir klibin kimin amacına hizmet edecek olacağını hesaplamamış olması, en hafif tabiri ile talihsizliktir.

Güftede yer alan sözler, klpiteki görsel hata ve eksiklikler, yaratacağı diğer olumsuzluklar yanında küçük kalmaktadır. Dileğim bu projenin bir an önce yayından kaldırılmasıdır."

Editör: TE Bilişim