İKMİB: Ordino henüz kaldırılmadı

Basında yer alan 'ordino bedeli kaldırıldı' haberlerine ilişkin açıklama yapan İKMİB Başkanı Akyüz, ordinonun henüz kaldırılmadığını ancak çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

İhracatçıların yıllık 700 milyon lira maliyet yarattığını belirterek kaldırılmasını istedikleri 'ordino belgesi' uygulaması ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Gümrük Bakanlığı tarafından gümrük idarelerine gönderilen yazıda artık işlemlerde ordino belgesinin istenmeyeceği belirtildi. Bu yazıyı bazı kuruluşlar 'ordino bedeli kaldırıldı' şeklinde yorumlarken, lojistikçiler süreçte bir değişiklik olmadığını savundu.

Konu ile ilgili bir açıklama da İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) geldi. İKMİB Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz yaptığı yazılı açıklamada ordinonun henüz kaldırılmadığını söyledi.

Akyüz, açıklamasında şunları kaydetti: “Benim de hem İKMİB Başkanı hem de TİM Yönetim Kurulu Üyesi olarak özel takipçisi olduğum ordino konusuyla ilgili son günlerde yapılan bazı açıklamalar üzerine bir bilgilendirme yapma gereği duyduk. Sektörün sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan “Ordino kaldırıldı, Hayırlı olsun” açıklamaları üzerine, üyelerimiz tarafından da gümrüklerde artık ordino belgesinin hiçbir şekilde istenmeyeceği algısı oluşmuştur. Bizim de biran önce kaldırılmasını istediğimiz ordinonun zaten kanunda yeri ve istenme zorunluluğu yoktur. Gümrük Bakanlığı tarafından bu yönde yapılan bilgilendirme üzerine belgenin kaldırıldığı açıklamaları, ihracatçı firmalarımızda yanlış algılara sebep olmuştur. Temennimiz biran önce ordino belgesinin ve dolayısıyla firmalarımızın yükünün kaldırılması. Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Türkiye İhracatçılar Meclisi – TİM nezdinde, geçtiğimiz haftalarda ihracatımızın en önemli sorunlarından biri olan ordino bedeli konusunda, Başbakan Binali Yıldırım’dan bu konunun çözüleceğine dair söz aldık. Gerek TİM gerekse İKMİB olarak bu konuyu çözüme kavuşturmak için çalışmalarımız süratle devam etmektedir.”

Editör: TE Bilişim