Yeni Zelanda'nın Kuzey ucunda yer alan Tauranga Limanı yakınlarındaki Astrolabe mercan resifinde 5 Ekim sabahı 02:20 sularında tam yol karaya oturan Liberya Bayraklı 236 metre uzunluğundaki konteyner gemisi RENA önceki hafta sonu şiddetli fırtınaya dayanamıyarak zaten çatlamış olan tekne gövdesi tamamen kırılarak ikiye ayrılmıştı.
 
Dün gece ikiye ayrılan teknenin kıç tarafı sulara gömüldü.
Geminin kaptan köşkü dahil kıç kasara ve yaşam mahalli tamamen sulara gömülürken kıç tarafın battığı yerde deniz derinliğinin 30 metre olduğu bildirildi.
Geminin baş tarafı ise hala  mercan resifinin üzerinde karaya oturmuş halde duruyor. Fırtınanın geminin baş tarafını da sürükleme ihtimali bulunuyor. 
Gemiden bugüne kadar 400 adet konteyner tahliye edildi. Geminin çevre kirlenmesine neden olabilecek yakıtı da tahliye edilmişti.
Gemiden kırıldıktan sonra denize dökülen konteynerler ise karaya vurmaya devam ediyor.
İçerisinde kereste, plastik, süttozu çuvalları bulunan konteynerler gemiye 60 kilometre uzaklıkta sahillerde kıyıya vurdu.
Geminin her ikisi de Filipinli olan kaptanı ve ikinci kaptanı,  gemiyi tehlikeli seyrettirdikleri ve denize zararlı madde dökülmesine neden oldukları suçlamasıyla suçlanıyor. Suçlamalar ağır para cezası veya 2 yıla kadar hapis cezasını öngörür nitelikte. 


 
Editör: TE Bilişim