Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak antik limanın gün ışığına çıkarılması ve o dönemi yansıtan teknelerle denizden antik kente ulaşılması projesini iki yılda tamamlayacaklarını söyledi.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür'ün 'Bizim daha önce hazırladığımız projeö söylemine üstü kapalı yanıt veren Günay 'Daha önce bu konuda fazla ciddiyeti olmayan bazı projeler üretilmiştiö dedi.

Pamucak sahilindeki bir turistik tesis ile Kuşadası Kongre Merkezi'ni ziyaret ettikten sonra Efes Antik Kenti'ne gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada antik kent kazıları ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra basına bilgi veren Bakan Günay, 19 Haziran'da Selimiye Camii'nin Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne tescil edilmiş olacağını belirtti.

Efes'e ve dolaysıyla son yıllarda Türkiye'de arkeolojiye büyük önem verdiklerini kaydeden Günay, 'Efes'i dünya mirası kalıcı listesine almaya çalışıyoruz. Hem kazı, hem restorasyon hem de planlama çalışmalarımız hızla devam ediyor.

19 Haziran'da Mimar Sinan'ın ölümsüz eseri Selimiye Camii'yi dünya mirası kalıcı listesine almış olacağız. 10 yıldır ilk defa dünya mirası listesine Türkiye'den giren bir eser olacak. Arkasından hemen Efes için çalışmaları yoğunlaştıracağızö dedi.

Efes'i geçmişte olduğu gibi denizle buluşturmak için daha önceleri fazla ciddi olmayan projelerin üretildiğini söyleyen Günay, 'Efes bir liman kenti. Ancak sonraki yıllarda denizden yaklaşık beş kilometre uzak düşmüş.

Eskiden bu limanın başlangıç noktasına gemilerin gelmesi telafuz edildi. Ancak hayal etmek yetmez, gerçekleştirmek için her türlü zeminin oluşması lazım. Biz tüm çalışmaları tamamladık. Daha önce bu konuda fazla ciddiyeti olmayan bazı projeler üretilmiştiö diye konuştu.

Bakanlığın bilimsel bazı araştırma ve çalışmalar ile zemin etüdü yaptırdığını, bunları kazı ekibiyle paylaşarak hazırlıkları tamamlamış olacaklarını kaydeden Günay, ekibi liman caddesine yönlendireceklerini ifade etti.

Günay, 'Limanın başlangıç noktasını tespit ettikten sonra oradan buraya denizi içeri çekmek değil sadece, denizi içeri çekerken başka bir teknikle limanın başlangıç noktasından suyu alıp sirkülasyonu hızlandırmak ve su içindeki oksijeni çoğaltmak istiyoruz ve muhtemelen kısa bir sürede denizden teknelerle Efes antik kentine ulaşmak mümkün olabilecekö diye konuştu.

Antik dönemin teknelerine benzeyen teknelerle ulaşım sağlamanın Efes'e bir çekicilik kazandıracağını kaydeden Günay, şunları söyledi: "Bir anlamda da Efes'i daha hızlı kazmak, planlamak ve dünya mirası listesine sokmak gayretlerine katkı sağlayacağız. Efes'e verdiğimiz önemin somut göstergelerine daha kısa bir süre önce Efes'i, Los Angeles Times'ta tam sayfa kapak yapmamızdır. İyi bir şeyin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum.

Heyecan verici. İzmir'i bir arkeoloji kenti yapacak çok projeler var ancak Karaburun kanalı ve bu Efes antik kenti kanalı beni özel olarak heyecanlandırıyor. Bu proje iki yıl içinde bitecek. 2013'te Expo 2023 için karar verilecek. Ondan önce sanıyorum projeyi tamamlamış olacağız ve İzmir'in uluslararası sunumuna özel bir katkı yapmış olacağızö dedi.

YENİ EVLİ ÇİFT

Bakan Günay, gezisi sırasında antik kenti fotoğraf çekimi için gelen yeni evli bir çift ile karşılaştı. Mustafa Ali - Gizem Evkin çiftini kutlayan ve antik tiyatro önünde onlarla birlikte poz veren Bakan Günay, gençlere ömür boyu mutluluk diledi.

Bu arada bir partilinin kaç çocuk yapacaklarını sorması üzerine damat Mustafa Ali Evkin'in beş yanıtını vermesi gülüşmelere neden oldu.

Editör: TE Bilişim