Devlerin geçidi  

Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama için kullanılan iki dev platform dün Boğaz’ı şenlendirdi. Görevini bitiren Leiv Eiriksson ülkesine, Deepwater Champion ise Karadeniz’e geçiş yaptı

İstanbul ve Çanakkale Boğazı dün dünyanın iki büyük petrol platformu Leiv Eiriksson ile Deepwater Champion’ı ağırladı. Karadeniz’de bir yıl boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında kullanılan Leiv Eiriksson, Norveç’e dönmek için sabah saatlerinde İstanbul Boğazı’ndan geçti. Platform, kıyı emniyeti genel müdürlüğüne bağlı çok sayıda romörkör eşliğinde boğazdan ağır ağır ilerleyerek Marmara Denizi’ne ulaştı.

Vatandaşların meraklı bakışları arasında ilerleyen dev gemi, önce Fatih Sultan Mehmet, ardından da Boğaziçi Köprüsü’nün altından geçti. Platformun 122 metrelik kulesinin 40 metrelik bölümünün boğaz geçişi sırasında söküldüğü, köprüler altından geçerken de batırma sistemi uygulanarak yüksekliğinin azaltıldığı öğrenildi.

ABD’li enerji firması Exxon Mobil’in özel olarak yaptırdığı ve dünyanın en modern petrol arama gemilerinden Deepwater Champion (derin su şampiyonu) da Boğaz’ın ikinci konuğuydu. Güney Kore’den gelen 229 metre uzunluğunda ve 98 metre yüksekliğindeki gemi, Çanakkale Boğazı’ndan Bandırma Limanı’na doğru hareket etti. Kule yüksekliği burada 56.7 metreye intirilen dev platform, İstanbul Boğazı’na doğru yola çıktı.

Editör: TE Bilişim