Geçen yıl, Polonya Swinoujscie'de Piastowski Kanalı'nın (Piast Kanalı) dibindeki çökeltide yer altı sığınaklarını imha etmek için kullanılan bir bomba bulundu.

5.500 kiloluk bombanın, Nisan 1945'te Alman zırhlısı Lutzow'a yapılan başarılı bir saldırının kalıntısı olduğuna inanılıyordu. Bu, Polonya'da bulunan, İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma en büyük patlamamış bomba olarak tarihe geçti. Salı günü, Polonya'nın Swinoujscie limanı yakınında 2. Dünya Savaşı döneminden kalmış bu dev bomba patladı.

Kapsamlı planlama ve hazırlığın ardından, Polonya Donanması dalış ekibi bombayı etkisiz hale getirmek için çalışmaya başladı. Ekip, eskiyen mühimmatın etrafını kazmayı ve ardından içindeki yaklaşık 2300 kiloluk patlayıcı karışımı kontrollü bir şekilde yavaş yavaş yakmayı (parlama) planlıyordu. denizhaber.com

Polonya Donanması sözcüsü Teğmen Grzegorz Lewandowski, projeye başladıklarını belirttiği bir basın toplantısında, patlayıcıların zamanla daha az kararlı hale gelip titreşime veya darbeye duyarlı hale gelebileceği için görevin tehlikeli olacağı konusunda uyardı.

Parlamanın ilk aşamasının, hava koşullarında bir değişiklik olmadan önce Salı günü başlaması planlandı. Sahanın 2.500 metrelik yarıçapındaki siviller tahliye edildi.

Operasyon sürerken bomba beklenmedik bir şekilde patladı ve denizi gökyüzüne doğru kaldırdığı görüntüler ilgiyle izlendi. Polonya Donanması dalış ekibinin olay yerinden çoktan ayrıldığı ve herhangi bir yaralanma olmadığı bildirildi.

Lewandowski yaptığı açıklamada, "Varsayılan tüm güvenlik önlemlerinde, parlama sürecinin patlamaya neden olma olasılığı hesaba katıldı." dedi.

"Tallboy" olarak adlandırılan bomba, yeraltının derinliklerine nüfuz etmek ve bir süre bekledikten sonra patlayarak yeraltı sığınaklarını yok etmek için İngiltere tarafından tasarlanmış bir mühimmattı. Kalın çelik kasası, ağırlığının yarısından fazlasını oluşturuyordu ve 3.500 metre yükseklikten düştüğünde, patlamadan önce 5 metre sertleşmiş betona nüfuz edebiliyordu.

Editör: TE Bilişim