İhtiyaç fazlası konteyner gemisi tartışması büyüyor

Almanya'da KG fonları vasıtasıyla ihtiyaç fazlası konteynir gemileri inşa edildiği ve buhranın körüklendiği iddia edilirken Offen Reederei GmbH & Co.Başkanı Claus-Peter Offen bu iddiaları reddetti.

KG Kredi sistemiyle konteynir gemileri inşa ettirerek bu gemileri kiraya vermesiyle ön sıralarda yer alan Offen Reederei GmbH&Co. Başkanı Claus -Peter Offen ne kendisinin ve ne de diğer Alman armatörlerin aşırı sayıda konteynir gemisi inşa ettirerek, piyasada yıllarca sürecek depresyona neden olmadıklarını belirtti.

"Armatörlerin bir kumar oynadıkları ve kaybettikleri bir gerçek" diyen Offen şöyle devam etti: "Konteynir gemiciliği birkaç senedir yüzde 10 gibi bir trendle büyüme gösterdi. Değerlendirme yaparken sadece bu orana bağlı hareket edilemez."

Konteynir gemilerinden oluşan armatörlük şirketlerinin yeni tonaj konusunda yanlış yönlendirildiği suçlamasını reddeden Offen, yeni inşa açısından bakıldığında son altı yıllık süreçte inşa edilen konteynir gemilerinin yüzde 80'inin 3.000 teu ve üzeri gemilerden oluştuğunu işaret ederek

"Şirketler arasında çok çetin bir rekabet vardı. Spekülatif olarak verilen siparişlerin yüzde 20 oranında oluşu, bu sektörde halen yaşanmakta olan derin sorunların tek nedeni olamaz. Ayrıca ben 2007'den beri hiçbir konteynir gemisi inşa siparişi vermedim" diye konuştu.
 
Armatörler sorumlu değildir

Offen, yine de denizlerde çok ciddi boyutlarda ihtiyaç fazlası konteynir gemisi bulunduğunu kabul ederek, bu sektördeki armatörlük firmalarının alabildiğine gemi sipariş ettiklerini doğruladı. Ekonomik küresel bir krizin ve yük hacminde meydana gelen düşüşün tamamiyle senelerdir piyasalarda görülen dalgalanmaların sonucu olduğunu hatırlatan Offen "Armatörler yük hacmindeki düşüşün sorumlusu değillerdir" dedi.

Gemilerini tramp olarak çalıştırmakla tanınan meslektaşı Peter Döhle gibi Alman hükümetinin kriz döneminde armatörlük firmalarına yardımcı olmasını isteyen Offen'ın destekleme talebinin hükümet tarafından geri çevrildiği biliniyor.

Offen'ın KG şirketlerin sözleşme yaptığı gemilerin inşaatlarını tamamlayabilmesi için bu şirketlerden hisse almış olanların ödemelerini yapmaları gerekmekte. Krizle beraber KG fonlarında çok derin sorunlar artarak devam etmekte. Bir değerlendirmeye göre 30 civarında KG fonunun iflasından bahsedilirken yeterli fon bulunmadığı takdirde gemilerin tersanelerde yarım kalacağı ve Offen'ın bu nedenle hükümetten destek yardımı talep ettiği haberde yer alıyor.

Siparişlerin sonuçlandırılması için kendi finans imkânlarını kullandığı belirtilirken, "Başkalarının sorunlarını çözmek için çalışıyoruz" diyen Claus-Peter Offen Almanya'da aralarında ultra-büyük kapasiteli konteynir gemileri dahil olmak üzere en yüksek oranda konteynir gemisi siparişi veren bir armatör/işadamı olarak tanınıyor.
 
Kriz 2016'da sona erecek

Sahip olduğu şirket, KG finansmanı yoluyla halka açık hisse toplamak istediyse de Lehman Brothers'in iflasından sonra MPC Capital ve CommerzReal gibi KG sistemiyle çalışan fonlara kimse yatırım yapmadığından, gerekli birikim sağlanamamıştı.

Offen ve meslektaşı Peter Döhle'nin değerlendirmelerine göre konteynir gemileri sektöründe hâkim olan kriz beklenenden de önce sona erecek ve çok uzmanın belirttiği üzere bu endüstrideki kriz 2016'ya kadar sona ermiş olacak. Hatta önümüzdeki birkaç yıl içinde konteynir gemileri inşaatının yeniden başladığı görülecek.

Offen ve Döhle'ye göre, bu düzelme konteynir gemilerinin her kademesinde aynı olmayacak ve özellikle 4.000-8.000 teu kapasiteli konteynir gemileri küresel krizin etkilerinden enfazla etkilenen gemiler olacak.

En hızlı düzelme gösterecek gemilerin ise 1.000 teu ile 1.700 teu arasındaki konteynir gemileri olacağını belirten Offen ve Döhle "Ancak faal hale gelecek konteynir gemileri, bu sektörü terk etmek zorunda kalanlardan fazla olmayacak" görüşündeler.

Döhle "Kötü banka" görünümünün denizcilik şirketlerini sıkıntıya soktuğunu işaret ederek hükümetin yardımcı olmasını talep etti. "Denizcilikte sorunların çözümü ve şirketlerin olağan sefer imkânlarını geri getirmesi için krediye ihtiyaçları vardır ve bankalar kredi ortamı sağlamadıkça, sorunlar çözülemez" diyen Döhle, bankaların hükümetin destekleyeceği bir şirket kurmalarını önerdi.

Hamburg'da Hansa dergisi tarafından düzenlenen "Denizcilikte gemi finansmanı" konulu seminerde konuşma yapan Döhle ortalık düzelinceye kadar gemilerin geçici olarak bu şirkete transfer edilebileceğini söyledi.
 
 
1971'DE ALMANYA'DA KURULDU

1971 yılında Claus-Peter Offen tarafından Hamburg'da kurulan Offen Reederei GmbH & Co. dünyanın modern konteynir gemileri sağlayan ve işletmeye veren veya işleten en büyük denizcilik şirketlerinden biri olarak tanınıyor.

Portföyünde halen çalışmakta olan veya inşa siparişi verilmiş 130 konteynir gemisi bulunan Offen Co., bu gemileri uzun süreli kiralama sözleşmeleri ile dünyanın önde gelen konteynir hatları işletmecisi şirketlere kiralıyor.

2007'de kimyasal ve ürün tankeri pazarına ilk yatırımı yapan Offen Reederei GmbH & Co. "Offen Tankers" olarak tanınan Claus-Peter Offen Tankschiffreederei ile 2008 yılından itibaren teslim alınmak üzere Güney Kore'de Hyundai Mipo Tersanesi'ne sekiz adet 36.000 dwt'lik ve yine sekiz adet 52.000 dwt'lik özel amaçlı sekiz ürün tankeri siparişi vermişti

Küresel krizin başladığı ilk günlerde 2010'dan itibaren teslim alınmak üzere Güney Kore'nin Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering DSME Tersanesi ile Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI, Romanya) ‘da 180.00 dwt'lik 4 kurudökmeyük gemisi siparişi vardı. Şirketin kara ve deniz personeli sayısı kriz öncesinde 3.000 olarak açıklanıyordu.

Editör: TE Bilişim