Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (KASİAD)ziyaret eden Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun Limanı'nı satın aldıktan sonra yaptıkları yatırımlarla örnek bir liman haline getirdiklerini söyledi.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (KASİAD)ziyaret eden Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun Limanı'nı satın aldıktan sonra yaptıkları yatırımlarla örnek bir liman haline getirdiklerini söyledi. Avcı, "Samsun limanı şu anda Türkiye'de örnek olarak gösterilen bir liman. Samsun limanını özelleştirmeden aldıktan sonra çok ciddi yatırımlar yaptık. Limanı 36 yıllığına aldık ama geldiğimizde bu yana yatırım yapıyoruz. Şu an serbest bölgeyle birlikte 300 bin ton depo kapasitesine sahibiz. Limanımızın en önemli özelliklerinden biri de 18 Ro-Ro gemisi aynı anda hizmet verilebiliyor olmasıdır." dedi.

Limanı sistematik bir şekilde organize ettiklerini belirten Avcı, özellikle giriş kapısı sonrası TIR bekleme alanları yaptıkları için şehir içi trafiğini etkilemediğini ifade ederek, "Özelleştirmeden önce limanda yıllık 1,5 milyon ton yükleme yapılırken biz satın aldıktan sonra tam kapasite çalışmamamıza rağmen 2011 yılında 2,5 milyon ton elleçleme gerçekleştirildi. Amacımız önümüzdeki yıllarda 11 milyon 500 bin ton olan rıhtım ekipman kapasitemizin yüzde 100'ünü kullanmak. Grubumuz bünyesinde doğrudan bin 400 kişiyi istihdam ediyoruz. Uluslararası güvenlik kodu gereği (ISPS) güvenlik olarak da en üst seviyede hizmet veriyoruz. Bu amaçla 150'ye yakın CCTV kamera sistemi ile limanın her noktası kontrol edilmektedir. Müşteri memnuniyeti odaklı olarak hizmet kalitemizi en üst seviyeye çıkartmak için limanı devir aldığımız 2010 yılı mart ayından beri aralıksız çalışıyoruz. Uluslararası standartları yakaladığımızı düşünüyoruz. Bu çalışmamız ve gayretimiz müşteri odaklı olarak süreklilik arz edecektir." dedi.

Dünya ticaretinin yüzde 85'nin limanlar yoluyla yapıldığını belirten Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun'un liman şehri olmasının büyük bir avantaj olduğunun altını çizerek, "Samsun gelecekte dünyanın marka şehirlerinden bir tanesi olacak. Wiking ve Traceca Projeleri de Samsun marka şehir olmasında büyük rol alacaktır. Rusya'nın kendi tarafında yeterli liman olmaması, AZOV denizi içindeki limanların ise sığ limanlar olması nedeniyle draftlı gemilerin buralara yanaşmasında sorunlar olması nedeniyle, bu ülkelerden ülkemize gelecek ürünler draftı az gemiler ile limanımıza gelirler buradan büyük gemilerle mallar yollarına devam edebilir. Bu yüzden burası gelecekte bir kavşak noktası ve aynı zamanda Karadeniz'e sınır ülkelerle olan ticarette aktarma merkezi olabilir." diye konuştu.

Samsun'un liman şehri olmasından dolayı bu ilimizdeki müteşebbisin komşu illerdeki müteşebbüslere oranla bir navlun farkının olduğuna değinen Avcı, "Sadece ürünün limana taşınmasında ton başına yaklaşık 30 Dolar (boş dolu navlun) olarak hesap etseniz bile bu rakam rekabette büyük bir avantaj sağlıyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim