Katır Sırtında İhracat

15 gündür kapalı olan Habur'un zararı 300 milyon $'ı aşınca ihracatçı yeni arayışlara yöneldi. Kimi kilometrelerce farkı göze alıp İran üzerinden Irak'a ulaşıyor. Kimi ise ürününü kaçakçılarla anlaşıp katır sırtında gönderiyor

Terör eylemleri nedeniyle 15 gündür kapalı olan Habur Sınır Kapısı'nda 7 bine yakın TIR beklerken, ihracatçıların zararı 300 milyon doları aştı. Mallarının kapıda çürümesinden endişe eden ve Irak pazarını kaybetmek istemeyen ihracatçılar, farklı yöntemlere başvurmaya başladı. Bir kısmı rotayı İran'a kırıp, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan TIR'larını geçirerek Irak'a gönderiyor. Bir kısmı ise daha yüksek risk alıp, kaçakçılarla anlaşarak ürünlerini katır sırtında Kuzey Irak'a sokmaya başladı.

SABAH'ın edindiği bilgilere göre, daha önce mazot kaçakçılığında da kullanılan rotalara yenileri eklendi. Silopi'nin köylerinden itibaren başlayan ticarette taşıma ücretlerinin de yükseldiği ifade ediliyor. Sınırın hemen ilerisinde yer alan Zaho'ya yakın bir alanda 'serbest bölge' adı verilen bir ticaret merkezi yer alıyor. Türkiye'den gelen ürünlerin buluşma noktası haline gelen bu merkezden Irak'ın içine karayoluyla sevkıyat yapılıyor. Kendilerine 'geleneksel ihracatçı' lakabını da takan kaçakçıların, Irak pazarını kaybetmek istemeyen küçük ölçekli firmalar tarafından tercih edildiği söyleniyor.

İRAN'DAN GEÇTİ LER

Edinilen bilgiye göre, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan da 15 günde 400 TIR geçiş yaptı. Bu TIR'ların İran üzerinden Irak'a gittiği belirtiliyor. Gürbulak Sınır Kapısı'nda da personel eksikliği nedeniyle bekleme sürelerinin uzadığı da vurgulanıyor.

KATIRDA CİRO YÜKSELDİ

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, Habur kapandığından bu yana katır ticaretinde ciroların arttığını belirterek, "Bu işe önceleri bir katırla başlıyorlar. Sonra bu sayı ticaretin hacmine göre artıyor. Tek taraflı bir ticaretten söz etmiyoruz. Buradan gıda ve tekstil ürünleri gidiyor, karşıdan ağırlıklı mazot geliyor. Böyle bir sınır ticareti var. Oradaki insanlar ölüm riskini göze alarak bunu yapıyor. Başka şansları da yok. Tabiki bizim önceliğimiz Habur'un bir an önce açılmasıdır" dedi.

RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Irak'a yıllık 10 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini ifade eden Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, zararın her geçen gün arttığını söyledi. Katırların üzerinden Irak'a mal göndermenin bir faydası olmadığı gibi sıkıntılı durumlar da doğurabileceğini ifade eden Taha, "Benzer haberler duyuyoruz. Evet böyle bir gerçek var. Ancak bu elbette ki sağlıklı bir durum değil. Riski çok yüksek. Ayrıca katırlarla giden malların birçoğunun kaybolduğunu ve yarı yarıya bir zayiat da oluştuğunu biliyoruz" dedi.

TEDBİRLERİ ALIYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de terör örgütü PKK mensuplarının, kazdıkları hendekler ve yaptıkları barikatlarla şoför esnafına zarar verdiğini belirterek, "Habur Sınır Kapısı, yol güvenliği nedeniyle son 10 günde zaman zaman kısmen kapandı. Bu durum ihracatçımızı olumsuz etkiledi. Gerekli tedbirleri aldık, kapıları mümkün olduğunca açık tutmaya çalışıyoruz. Irak'a satış yapan Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin bölgelerindeki ihracatçılarımız başta olmak üzere, İstanbul'dakiler de etkileniyor" diye konuştu.

GÜRBULAK GÜÇLENDİRİLSİN

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Habur'da yaşanan sorunun Gürbulak Kapısı'nın güçlendirilmesi ile bir nebze de olsa rahatlayacağını ifade etti. Nuhoğlu, şöyle konuştu: "Bugün için Gürbulak'ta İran tarafına geçmek üzere bekleyen 17.5 kilometre çift sıra (35 kilometre) araç kuyruğu bulunuyor. Habur'un durumu nedeniyle Irak'a gidemeyen araçlardan Gürbulak Sınır Kapısı'na yönlendirilenlerin sayısı binleri buluyor. Bu araçların ortalama bekleme süreleri ise 4 ila 5 gün. Ülkemizin Orta Asya ülkelerine ticaretinde yıllık ortalama 50 bin, İran'a ticaretimizde de 35 bin aracın geçiş yaptığı Gürbulak Sınır Kapısı'nın bir an önce tam kapasite çalışması sağlanmalı."

SABAH

Editör: TE Bilişim