‘İhraç listesindeki isimler şaşırtmadı’

15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrasında OHAL kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 154 personeli orududan atıldı. İhraç edilen 32 amiralin kendisi için sürpriz olmadığını söyleyen emekli tümamiral Cem Gürdeniz, “Yıllardır komuta kademesine bu isimlerin cemaatle bağlantılı olduğunu bildiriyorduk. Fakat bir şey yapılmadı. Bazı isimlerin yurtdışı görevlerinde FETÖ/PDY ile tanıştığını düşünüyorum, çünkü bu yapı subayların peşine yurtdışında daha çabuk takılır” dedi.

Emekli kurmay albay Nejat Tarakçı ise, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın esnek ve modern yapısı sayesinde ihraç edilenlerden fazla etkilenmeyeceğini ve yerlerine pek çok başarılı subayla doldurulacağını söyledi.

‘Zaten biliyorduk’

Darbeye adı karışan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli 32 amiral, 59 subay ve 63 astsubayın Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atıldı. Kuvvetin komuta kademesini yeniden şekillendirecek ihraçlarla ilgili Milliyet’e değerlendirme yapan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, atılan isimlere şaşırmadığını, kendisi gibi emekli denizci askerlerin bu isimleri zaten yıllardır bağlantılı olarak bildiğini söyledi.

Tecrübeli denizci Gürdeniz, “İhraç edilen 32 amiralin içinde sicil amiri olduğum yok. Ama çoğunu tanıyor ve biliyorum. Hiçbiri beni şaşırtmadı. Bahriye (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) aslında az personelin olduğu bir kurumdur. Toplamda yaklaşık 6 bin subay bulunur ve hemen herkes birbirini tanır. Bahriye de bir Ankara sicili bir de Poyraz sicili vardır. Bu sicil adını en büyük limanımız olan Gölcükteki Poyraz rıhtımından alır. Bu sicil astlarınızın, arkadaşlarınızın ve diğer üstlerin sizin davranışlarınıza, erdeminize, bilgi ve tecrübenize göre verdiği yazılı olmayan sicildir. Yazılı olmayan bu sicille zaten kendilerini belli etmişlerdi. İhraç edilen pek çok amiralin Poyraz sicili bu kapsamda bende olumsuzdu. Çoğu iyi denizci de değillerdi. Kollanarak ve pek çok zor görev atlanarak seçkin makamlara getirilmişlerdi” diye konuştu.

‘İyi yetişmiş subaylarla boşluk doldurulur’

Emekli Deniz Kurmay Albay Dr. Nejat Tarakçı ise, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihraç edilenlerin yerine başarılı ve iyi yetişmiş subaylarla boşluğu dolduracağını söyledi. Tarakçı, “Türk Deniz Kuvvetleri’nin doğu Akdeniz başta olmak üzere stratejik görev ve sorumlulukları doğrudan etkilenmez. Çünkü kuvvetimiz temel ve taktik eğitim açısından son derece esnek personel yapısındadır. Bu bağlamda her kadro görevi bir alt rütbeli tarafından herhangi bir zafiyete meydan vermeden en iyi şekilde yerine getirilebilir. Aksine çürük yumurtaların temizlenmesi verilen her görevin daha coşkulu ve milli bilinç içinde yerine getirilmesine neden olarak daha fazla moral sağlayacaktır” dedi.

Gökhan Karakaş/ Milliyet
Editör: TE Bilişim