İDO'nun yeni sahibi belli oldu!

İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İDO) özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Yatırım konsorsiyumu 860 teklif ederek ihaleyi kazandı. Komisyon başkanının talebi üzerine gup teklifini 861 milyon dolara yükseltti.

İhalenin elemesiz turunda kapalı zarf teklifleri alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 502 milyon dolar oldu. İhale kapalı zarf usulü teklif alınması ile devam etti.

Elemeli turda Yıldırım Holding elendi. 

Açık artırma süreci başladı:

Açık artırmada Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu 760 milyon dolar teklif verdi.

Global Liman İşletmeleri mola aldı.

Deniz Turizm Yatırımları - Stena Yatırım Holding ortak girişim grubu ihaleden çekildi.

Global Liman İşletmeleri ihaleden çekildi.

Teklifler 800 milyon dolar seviyesinde geldi.

Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Yatırım konsorsiyumu 860 teklif ederek ihaleyi kazandı.

Komisyon başkanının talebi üzerine gup teklifini 861 milyon dolara yükseltti.

İhalenin ardından Rekabet Kurulu’na izin başvurusunda bulunulacak. Rekabet Kurulu’nun izin süreci tamamlandıktan sonra ihale, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi onayına sunulacak. Daha sonra ihaleyi kazanan teklif sahibi ile hisse satış sözleşmesi imzalanacak.

İDO’nun yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesi için 12 firma şartname almıştı. Ancak, ihale sürecine 5 firma ve ortaklık teklif verdi.

Bugün yapılan pazarlık görüşmelerinde, Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding, Deniz Turizm Yatırımları - Stena Yatırım Holding ortak girişim grubu ile Torunlar Gıda Sanayi yarıştı.  

- Koç Holding’in sahip olduğu Deniz Turizm Yatırımları, Stena Yatırım Holding’le ihaleye katıldı. Stena Yatırım’ın yüzde 100 hissesi de İsveçli Stena AB’ye ait.
 

- Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Yatırım konsorsiyumu da güçlü gruplardan biri. Grup ihaleyi kazandığından şirkette Sera’nın yüzde 10, diğerlerinin de yüzde 30’ar paya sahip olacak. Souter Investments’ı ulaşım sektörüne dünya genelinde yaptığı yatırımlarla tanınan İskoçlu ünlü girişimci Brian Souter, kişisel yatırımları için kullanıyor. ‘Etik’ bir yatırımcı olduğunu belirten Souter, alkol, tütün, silah ve kumar gibi alanlara yatırım yapmıyor. 


- Yıldırım Holding, enerji, kimya sanayi, metal ve denizcilik alanlarında faaliyet gösteriyor. Grubun şirketleri arasında Yılyak Yakıt Pazarlama kömür ve metal sektöründe bulunuyor. Grubun Gemlik Gübre ve Yılmar Denizcilik şirketlerinin yanı sıra liman işletmeciliği yapan Yılport (Dilovası) Konteyner Terminali ve Liman İşletmeciliği şirketi de var. Grup, 2004 yılında da özelleştirmeyle Eti Krom’un tüm hisselerini satın alarak dikkatleri çekmişti. Yıldırım Holding’i 1963’te Garip Yıldırım kurdu. Holdingin yönetim kurulu başkanlığını Ali Rıza Yıldırım yapıyor.
 

- Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding’in liman yatırımları altında topladığı Global Liman İşletmeleri, Kuşadası, Antalya ve Bodrum Yolcu Limanı’nın işletmesini yürütüyor.


-Gayrimenkul, alışveriş merkezleri gibi alanlarda faaliyet gösteren ve Aziz Torun’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı TorunlarGrubu bünyesindeki Torunlar Gıda da ihaledeki iddialı şirketlerdendi.

İstanbul’daki deniz yolcu taşımacılığının yüzde 40’ı İDO tarafından yapılıyor. Bu nedenle, İDO’nun özelleşme ihalesi büyük önem taşıyor. Analistler, İDO’nun asgari değerinin 700 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtirken ihalede bu rakamın aşılabileceği, 1 milyar doları bulacacağı ifade ediliyordu.


 

Editör: TE Bilişim