İDO’nun hayata geçirdiği ‘Dinamik Fiyatlandırma Sistemi’ne göre, talep arttıkça bilet fiyatları da artıyor. Bayram tatilinde bilet ücretleri neredeyse iki katına çıktı. Yolcular, ‘Mağduruz, sistem değişsin’ diyor İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), 1 Temmuz’dan itibaren dinamik fiyatlandırma sistemine geçti. Bu sistemle, tıpkı havayolu şirketlerinde olduğu gibi erken bilet alan yolcuların daha ekonomik koşullarda seyahat etmesi amaçlandı.

ŞİKAYET YAĞIYOR
Habertürk'te yer alan habere göre, bu yeni uygulama, özel günlerde fiyatların ikiye katlanmasına neden oluyor. Mesela bayrama yaklaştığımız şu günlerde... Bayram tatilinde, Bandırma, Avşa ve Marmara Adası’na gitmek isteyen İstanbullular, yüksek fiyatlarla karşılaşıyor ve uygulamaya tepki gösteriyor. Günlerdir Acil Şikayet Hattı’na bu konuda yoğun mesajlar geliyor. Bakın bir okuyucumuz karşı karşıya kaldığı durumu nasıl anlatıyor:

NASIL PLAN YAPALIM
“Eskiden biletimizi ne zaman alırsak alalım aynı ücreti ödüyorduk. Hiçbir sorun yaşamıyorduk. Şimdi öyle mi? Bayram yaklaştı, bilet almak için başvuruyoruz ama iki katı bilet fiyatı ödemek zorunda kalıyoruz. Neymiş, talep fazla olunca fiyat da artıyormuş. Biletimizi önceden alırsak avantajlı oluyormuşuz. Aylar öncesinden nasıl plan yapalım? Çalışan insanlarız. Programımız belli olmuyor. Ancak tatile birkaç gün kala programımız netleşiyor. Bu sistemin değiştirilmesini istiyoruz.”

'OTOMATİK AYARLAMA'
İDO, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kurumumuz ‘Dinamik Fiyat’ uygulamasına geçti. Daha anlaşılır bir deyişle uçak firmalarının uyguladığı sistemi biz de uygulamaya koyduk. Bu fiyatlandırma yönteminde, fiyatları uygulamayla ilgili bir bilgisayar sistemi belirliyor. Yapılacak olan sefere talep arttıkça fiyat da otomatik olarak artıyor. Bizim tavsiyemiz ekonomik bilet almak isteyen yolcularımızın biletlerini önceden almaları.”

ÇİFT KATLININ NE AYRICALIĞI VAR?
TOPLU ulaşımla ilgili şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. İşte Kadıköylü bir okuyucumuzun eleştirileri: “Kızıltoprak’ta oturuyorum. Kadıköy’e gitmek için bile durakta yarım saat beklemek zorunda kalıyorum. Özellikle Bağdat Caddesi yönüne giden otobüsler yetersiz olduğu için araçlar tıklım tıkış. Çift katlı halk otobüsleri buradan çok sık geçiyor. Ancak bu otobüslerde aylık abonman ve öğrenci kartı geçmediği için bu otobüsleri kullanamıyorum. Çift katlı halk otobüslerinin ne ayrıcalığı var, anlamıyorum.”
 

Editör: TE Bilişim