İDO'dan İstanbul'a İki Vapur Daha

"Beyoğlu seninle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bugün yine İstanbul'a yeni bir hizmet verecek olan iki vapurumuzu sefere almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şehirler medeniyetlerin yeşerdiği yerleşim alanlarıdır. Şehirde yaşayan insanın zamanı çok kıymetlidir. İstanbul son arkeolojik kazıların bize verdiği bilgilere göre 8500 yıllık bir yerleşim tarihine sahip. Bu yerleşim tarihinde İstanbul’a bugüne kadar bir çok medeniyet katmanları oluşturmuş. Yani tarihi çeyiz sandığı. İstanbul Dünyanın Kültür Başkentidir" dedi.




Daha önce Fatih vapurunu devreye aldıklarını belirten Topbaş, "Bugün burada Kadıköy ve Beyoğlu vapurlarını devreye alıyoruz. İki gemimiz daha sularımızda yüzecek. İhaleye beş gemi olarak çıkmıştık. Arkasından Sarıyer ve Beykoz vapurlarımızda gelecek. Bu beş gemi kentte çok ciddi hizmet veren 14 deniz mili sürati olan, çok teknolojik, güvenli ve 1800 yolcu taşıyan, çok güzel bir gemi. Panoromik bir düzeni var. Bu gemilerin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu şehre katacağımız daha çok gemiler var. Ayrıca şunu özellikle söylemek isterim ki İki tane metrobot çalışmamız var. Bu Üsküdar-Haliç hattında çalışacak. Çok önemli panoromik tekneler. Arzu ettiğimiz Avrupa’da kanallarda gezen tekneler gibi oturduğumuzda üst taraftan da görme imkanımız var. Buna göre tasarlanmasını istedim. Bu gemiler turistik amaçlı hizmetlendirilecek. 26 Haziran da Ayvansaray-Kasımpaşa hattını denize indireceğiz. Daha sonra üçüncüsünü de Ağustos ayında Eyüp’te denize indireceğiz. 42 m boyunda 8.5 m genişliğinde 12 mil yapan bu tekneler bu kente ayrı bir atmosfer verecek. Ayrıca İstanbul’da hidrojen enerjisiyle çalışan haliç için turistik gemi bu kente katacağımız önemli çalışmalar arasında yer alıyor" dedi.



İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy "Bugün bizim için çok mutlu bir gün. Firmamıza yeni gemiler katmanın heyecanını yaşarken bunu Türk mühendis Türk işçileri ve Türk tersanesinin yapması bize büyük gurur veriyor. Bu vapurlar sayın başkanımızın talimatıyla halk oylaması sonucunda yüksek manevrası, yolcu indirme bindirmedeki yeni düzenlemeler, panaromik camlar, güvenlik ve dışardan otantik halkın seçtiği klasik vapur fakat çok güçlü, bir nevi feribot teknolojisini barındıran bir gemi. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.


Vapurların özellikleri

Günümüz şehir hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyu 68, eni ise 13 metre. 1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapurlar, dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatıldı.

Gemi, mevcut vapurlardan daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli Azimut Pervane Sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.

Geniş ve ferah salonun yanı sıra, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşim özelliklerini bulunduran geminin üst, ön ve arkası açık, ayrıca güvertede oturma yerleri mevcut. Gemilerde otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapıların açılmama özelliği bulunuyor.

Gemilerin minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzoz emisyon değerleri ile çevreci özelliğe sahip olmasının dışında, ''Revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanları, Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması'' gibi özellikleri de içinde barındırıyor.

Afrika'dan getirilen 14 ton iroke ağacı menşeli ahşap malzeme kullanılan gemilerde, gemicilerin halat mahalli de yolculardan ayrılarak oluşabilecek herhangi bir tehlikeyi engelliyor.

Editör: TE Bilişim