CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İDO'nun özelleştirilmesine tüm İstanbulluların karşı çıkması gerektiğini belirterek, "''İDO satılırsa, yarın bunu alanlar zam yaptığında, 'Şu seferi kaldırıyoruz, karlı değil' dediğinde, Belediye önüne çıkıp 'Hayır' diyemeyeceksiniz'' dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Şehir Hatları'nın, tamir edilmiş eski gemilerden oluştuğunu, bunlar eskidiğinde yerine özelleştirilmiş, tekelleşmiş İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) devreye gireceğini belirterek, ''Yani, İDO'yu alan, Boğaz'ın hakimi olacak'' dedi.

CHP'DEN "KADİR TOPBAŞ GÜNLERİ"
Berhan Şimşek, CHP İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, daha önce her çarşamba İstanbul Büyükşehir belediyesinin hatalı icraatlarını ele alacakları ''Kadir Topbaş Günleri'' yapacaklarından bahsettiklerini belirterek, bunu İDO'nun özelleştirme ihalesiyle bugün başlattıklarını belirtti.

"HALİÇ TERSANESİNİ DE SATIYORLAR, HALBUKİ YASAK"
Şimşek, İDO'nun ihaleyle satışının, Büyükşehir Belediye Meclisinden geçmesini eleştirerek, ihale duyurusunun, daha önce daha küçük ihaleler dahi Resmi Gazete'de duyurulurken, sessiz sedasız 2 bin tirajlı bir gazeteye ilan verilerek yapıldığını, 1 yıllık bedeli üzerinden, İDO'nun yeni vapurları, tüm iskeleler, iskelelerde büfe, lokanta gibi ticari işletme açma, kiraya verme hakkı, küçük motorlar ve Haliç Tersanesi dahil satışa çıkarıldığını söyledi.

"İHALE ŞAİBELİDİR, SESİNİZİ ÇIKARIN"
Berhan Şimşek, ''Bu ihale, şaibelidir ve usulsüzdür. Özellikle, iskeleleri, Kabotaj Kanunu nedeniyle satamazlar, bu konuda Danıştay kararı da var. Bugünkü Şehir Hatları, tamir edilmiş eski gemilerden oluşuyor. Bunlar eskidiğinde yerine özelleştirilmiş, tekelleşmiş İDO devreye girecek. Yani, İDO'yu alan, Boğaz'ın hakimi olacak'' diye konuştu.

İstanbullulara da seslendiğini belirten Şimşek, ''İDO satılırsa, yarın alanlar zam yaptığında, 'Şu seferi kaldırıyoruz, karlı değil' dediğinde, Belediye önüne çıkıp 'Hayır' diyemeyeceksiniz'' dedi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şimşek'in iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. İşte o açıklama:

İstanbul Şehir Hatları, İDO’dan ayrılarak İstanbul Şehir Hatları Tur. San. Ve Tic. A.Ş. adıyla yeni bir şirkete dönüştü. Yani İDO ve Şehir Hatları AŞ. birbirlerinden tamamen ayrı iki şirket olarak faaliyet gösteriyorlar.  Şehir Hatları A.Ş. toplam 14 hat ve 49 iskelede, 34 yolcu vapuru ile Boğaziçi, Haliç ve Adalar’a hizmet verecek. Bu hatların, iskelelerin ve vapurların İDO’yla hiçbir ilgisi kalmamıştır.  Şehir hatları vapurları ve iskeleleri İDO’dan tamamen ayrılmıştır.

İDO’nun bu hatlar ve iskeleleri kullanım hakkı hukuki olarak mümkün değildir. Özelleştirme kapsamında kalan hatlar İDO’nun bünyesinde bulunan hızlı feribotlar, Sirkeci- Harem Eskihisar –Topçular arabalı vapur hatları ve deniz otobüsleri (iç ve dış) hatlarıdır. İDO: 52 gemi - 31 iskele - 18 hat ile hizmet vermeye devam edecektir. Dolayısıyla, “Şehir Hatları eskidiğinde yerine özelleştirilmiş, tekelleşmiş İDO devreye girecek, yani İDO’yu alan tüm boğazın hakimi olacak” iddiaları tamamen asılsızdır.

Ayrıca Şimşek’in  “Şehir hatları gemilerinin tamir edilmiş eski gemiler olduğu” iddiasıyla ilgili olarak belirtmek gerekir ki; 34 gemiden oluşan Şehir Hatları filosu tamamen yenilenmiştir. Gemilerin 8 tanesi yeniden inşa edilmiştir. 6 tane gemi de tersaneye çekilerek kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir. Geri kalan tüm gemilerin kalıcı bakımları yapılmış, rutin bakımları da yapılmaya devam etmektedir. Gemiler haricinde 2004'ten 2010 yılına kadar 71 iskele yenilendi.13 iskele yıkılarak yeniden inşa edildi. Şehir Hatları bünyesinde kalan ve yenilenmiş olan 49 iskele özelleştirmenin dışındadır.

Editör: TE Bilişim