İDO İKİYE BÖLÜNEREK ÖZELLEŞTİRİLECEK!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özelleştirmek için gün saydığı İDO’nun nasıl satılacağını ilk kez kulisistanbul.com açıklıyor. Şehir hatları ve vapurları yeni kurulacak Şirket-i Hayriye adlı şirkette devredilecek. İDO, geri kalan hızlı feribot seferleri ve arabalı vapur seferleri ile özelleştirilecek
 
Satışı için gün sayılan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)’nin özelleştirilme yönetimi ilk kez kulisistanbul.com açıklıyor. İstanbul’un gerek şehir içi gerekse şehirlerarası deniz taşımacılığını yapan şirketi İDO, ikiye bölünerek özelleştirilecek. İstanbul içi şehir hatlarına ait gemiler ve seferleri yeniden kurulacak olan Şirket-i Hayriye adlı belediye iştirakine devredilecek. Hızlı feribot, arabalı vapur ve Ro-Ro taşımacılığı elinde kalacak olan İDO, bu haliyle özelleştirilecek.
 
ASIRLIK ŞİRKET YENİDEN KURULACAK

İstanbul’un deniz ulaşımına sağlamak amacıyla 1851’de kurulan Şirket-i Hayriye, Osmanlı Devleti’nde döneminde kurulmuş ilk anonim şirkettir   Şirket-i Hayriye,1945’te dönemin hükümeti tarafından satın alınıp Şehir Hatları’na devredilinceye kadar İstanbul ve Boğaziçi arasında vapurlarla yolcu taşımacılığı yaptı. Şirket-i Hayriye yaklaşık bir asır süren ömrü boyunca Boğaziçi ile İstanbul arasında düzenli ulaşım imkanı sağladı.
 
YASAL MEVZUAT ŞEHİR HATLARININ SATIŞINI ENGELLEDİ

Bilindiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İDO, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden şehir hatlarını ve bu hatlara ait 84 gemi ve 56 iskeleyi 2005 yılında devralmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile yaptığı protokol gereği şehir hatları vapurlarının belediyenin envanterinde bulunması ve satılmaması gerekiyor. Belediyenin kendi öz kaynaklarıyla satın aldığı hızlı feribot ve arabalı vapur işletmeleri ise bu kurala tabi değil.

(DenizHaber'in Notu: İDO Yetkilileri haberi yayınladıktan sonra DenizHaber'e yaptıkları açıklamada haberi doğruladılar ancak yeni şirketin adının henüz belirlenmediğini ve adının Şirket-i Hayriye olmasının söz konusu olmadığını belirttiler. Bu gelişmeyi okuyucularımıza aktarıyoruz.)

Editör: TE Bilişim