İDO, Blok Satış Yöntemiyle Satılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) müteahhitlere olan borçları ve yeni yatırım ödeneklerine kaynak yaratmak amacıyla iştirak satışında gaza bastı.

Dünya Gazetesi´nin Haberine göre, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve İGDAŞ´ın satış süreci için başkan Kadir Topbaş yetkilendiriliyor.

Yetkilendirilme teklifi Hukuk ve Bütçe Komisyonu´nda değerlendirildikten sonra belediye meclisine gelecek. Bu ay içinde prosedür tamamlanıp, satış süreci başlayacak. İDO blok olarak, İGDAŞ ise halka arz yönetimiyle özelleştirilecek.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, iki iştirakin satışının 2010 yılında gerçekleştireceklerini belirtti. "Global kriz girdilerimizi etkiliyor" diyen Topbaş, İETT arazisinin Sama Dubai´ye satışının gerçekleşmemesi
nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirterek, "2 yıl önce satılsaydı, bu durumda olunmazdı" değerlendirmesi yaptı.

Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 15 milyon lira kar eden, 425 milyon lira özkaynağı bulunan, 100 milyon yolcu taşıyan İDO ile dönem karı geçen yıl 17.2 milyon liraya ulaşan, net satışları 2.6 milyar lirayı geçen İGDAŞ´ın satışı sürecini başlatmaya hazırlanıyor.

Belediyenin iki iştirakinin satışında Başkan Kadir Topbaş´ın yetkilendirilmesini öngören teklif önceki gün İBB Meclisi´nde değerlendirildi. Meclis, teklifi hukuk ve bütçe komisyonuna gönderdi.

Komisyonlar en geç 1 ay içinde raporlarını hazırlayarak, konuyu yeniden meclis gündemine getirecek. Özelleştirmeye ilişkin esaslar daha sonra ortaya çıkacak.

Dünya´ya konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İDO´da blok satış, İGDAŞ´da halka arz yönetimini benimseyeceklerini belirterek, "iki şirketin satışında aynı yönetimi kullanmayacağız. Çünkü ikisinin de işletim ve yönetim olarak farklılıkları var. İDO´nun bazı yatırımlar yapması gerekiyor, İGDAS daha farklı. Halka arz ile ilgili fizibilite raporları yapılıyor. Özelleştirme İdaresi"yle birlikte çalışıyoruz. Bu yıl sonuna kadar çalışmaları tamamlayıp, önümüzdeki yıl iki şirketi satmış oluruz, diye düşünüyorum" dedi.

İDO´ya Avrupalı ve Körfez ülkelerinden yatırımcıların ilgi gösterdiğini söyleyen Topbaş, iki şirketin şansından beklenen gelirle ilgili rakam telaffuz etmedi. Ancak uzmanlar bu iki şirketin satışından 10 milyar dolara yakın gelir sağlanabileceği yorumları yapıyor.

Editör: TE Bilişim