IDEF'09 Fuarı'na yoğun ilgi

IDEF'09 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın himaye ve desteğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın yönetim ve sorumluluğunda, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş'nin organizasyonunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katılımıyla açılan fuara, 45 ülkeden 283'ü yabancı, 179'u yerli olmak üzere toplam 462 firma katılıyor.

Fuarda Temsa Global A.Ş tarafından tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve zırh panelleri, ileri teknoloji zırhla donatılan otobüs ziyaretçilerin ilgisini çekti. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan otobüs, şehir içinde riskli bölgelerde polis ve askeri personel taşıma aracı olarak silahlı ve bombalı saldırıları bertaraf etmek üzere tasarlandı. Personeli koruyacak ve akabinde karşılık vermeye imkan tanıyacak özelliklerde donatılan otobüs, can kaybını azaltacak ve caydırıcı karakter taşıyacak niteliklere sahip.

Almanya'da gerçekleştirilen testlerde, uzmanlarca uygun görülen atış pozisyonlarında farklı açılardan birçok mühimmatla 200'e yakın atış testi yapılarak, 4 el bombası patlatılarak aracın test edilip, bu alandaki güvenilirliğinin ortaya konulduğu belirtildi. Toplam 10 ile 40 kişilik yolcu kapasitesine sahip olabilen zırhlı otobüs, 7 metre ile 12 metre uzunlukta oluşturulacak toplu taşıma araç ailesinin ilk prototipini oluşturuyor.

Temsa Ar-Ge Güvenlik Koordinatörü Halit Sefa Eman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, G-3, kalaşnikof ve M-16 ile yapılan atışlar sonucunda testlerden geçildiğini, zırh tehdidini müşteri talebine göre şekillendirebileceklerini söyledi. Sadece otobüse değil, istenilen araca zırh güvenliğini sağlayabileceklerini belirten Eman, ayrıca aracın altında bomba battaniyesi bulunduğunu, bomba ve mayın patlamalarına karşı da güvenlik sağladığını kaydetti.Eman, dünyada bir örneği olmayan zırhlı otobüsün fiyatının da talebe göre ortaya çıkacağını söyledi.

Fuarda Vestel tarafından üretilen ''İnsansız uçak modeli'' de ilgi gören savunma malzemeleri arasında yer aldı. Öte yandan bugün Başbakan Erdoğan'a da tanıtımı yapılan İtalya'nın Agustawestland firmasınca Türkiye'ye özel olarak üretilecek helikopter modeli TUHP 149 mock-up da fuar alanında ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Askeri personelin yanı sıra siviller tarafından da ilgiyle izlenen helikopter önünde vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ayrıca Türk Hava Kurumu'na ait olan F-4 savaş uçakları içine giren polis ve sivil ziyaretçiler de hatıra fotoğrafı çektirenler arasında yer aldı. Fuarda savaş uçağından, tanka, helikopterden savaş gemisine kadar savunma sanayi alanında her türlü silah ve mühimmat ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Editör: TE Bilişim