İzmir'deki Römorkör Kazası

Askeri savcılığın hazırladığı iddianamede, olayda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle 6 askeri personel hakkında 2 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi

İzmir Tersanesinde meydana gelen römorkör kazasıyla ilgili soruşturma yürüten Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığının hazırladığı iddianamede 6 askeri personel hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 2 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. İzmir Tersanesi'ne bakım ve onarım için getirilen TCG Değirmendere römorkörünün 23 Aralık 2013'te onarım işleminin tamamlanmasının ardından bakım havuzundan denize indirildiği yan yatması, 8'i asker 10 kişinin şehit olması olayıyla ilgili soruşturma yürüten askeri savcılık, subay ve astsubay 6 asker personel hakkında iddianame hazırladı.

Kaza sırasında gemide bulunan ve kurtulan askerlerin ifadeleri, bilirkişi raporları, olay anının görüntüleri ve olay yeri incelemesinin ardından hazırlanan iddianamede TCG Değirmendere Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U., 2. Komutan Deniz Üsteğmen R.K., Başçarkçı Deniz Üsteğmen Ç.E., Başçavuş Y.Ç., Üstçavuş T.T. ve Deniz Üsteğmen Y.M.K hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla 2 ile 15 yıl hapis cezası istendi. İddianamede aralarında dönemin tersane komutanı emekli Deniz Albay M.Ö., tersanenin işletme müdürü Deniz Albay Ş.Y. ve Havuzlar Grup Komutanı Deniz Yüzbaşı A.Ö.’nün de bulunduğu askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi.

İddianamede bilirkişi raporu ve kazadan kurtulanların ifadelerine göre kazanın havuzlama öncesi römorkörün tatlı su tankının boşaltılması ve alternatörlerin çıkarılmasından kaynaklandığı, ranza, buzdolabı gibi sabitlenmemiş ağırlıkların yer değiştirmesinin yan yatmayı hızlandırdığı ve römorkördeki işçilerin dışarı çıkmasını engellediği ifade edildi. Gemide karbonmonoksit veya bir başka gazın yayılmasına sebebiyet verecek patlama ya da sızıntının olmadığının ifade edildiği iddianamede asker ve işçilerin suda boğulma sonucu şehit olduğu belirtildi. İddianamede geminin kaza nedeniyle çok büyük hasara uğradığı, hizmet dışına ayrılma ihtimalinin de kuvvetli olduğu, hazine zararının belirlenmesi ve askeri savcılığa bildirilmesinin ardından şüpheli askerlerden kamu davasıyla görülecek tazminat davası dahilinde tahsil edilmesi talebiyle ek iddianame hazırlanacağı da ifade edildi. Öte yandan olayda yaşamını yitiren işçilerin avukatının askeri savcının bazı personel hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına itiraz ettiği belirtildi. Asker sanıkların, 11 Kasım’da askeri mahkemede hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

- Olay

Karşıyaka ilçesi Alaybey semtinde bulunan İzmir Tersanesi'ne bakım ve onarım için getirilen TCG Değirmendere römorkörü, 23 Aralık 2013'te onarım işleminin tamamlanmasının ardından bulunduğu bakım havuzundan denize indirildiği sırada yan yatmış, kazada römorkör içinde bulunan 2'si işçi 8'i asker 10 kişi şehit olmuş, 17 kişi de yaralanmıştı. Kazayla ilgili "ihmali bulunduğu" iddiasıyla tutuklanan gemi inşa mühendisi ve havuzlama sorumlusu Ö.U, Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen ay görülmeye başlanılan dava kapsamında tahliye edilmişti.

Editör: TE Bilişim