Flaş! O gemi serbest bırakıldı!

Karadeniz Holding iştiraklerinden Karkey'in, Nisan 2012'den bu yana  Pakistan tarafından tutulan 4 gemisinden en büyüğü Karadeniz Powership Kaya Bey,  Dünya Bankası'na bağlı ICSID tahkim kararıyla serbest bırakıldı 

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm  Merkezi'nin, Pakistan tarafından rehin tutulan ve daha önce bakım için Dubai  limanına gitmesine izin verilen "Kaya Bey" yüzer enerji santralinin tamamen  serbest bırakılması yönünde karar verdiği bildirildi. 
 
Karadeniz Holding iştiraklerinden Karkey şirketinden yapılan yazılı  açıklamada, 216 MW elektrik üretme kapasitesine sahip Kaya Bey adlı geminin iki  yılı aşkın süredir Karaçi limanında rehin tutulduğu belirtilerek, konunun  geçtiğimiz aylarda Dünya Bankası'na bağlı "International Centre for Settlement of  Investment Disputes" (ICSID) "Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm  Merkezi"ne taşındığı kaydedildi. 
 
Açıklamada, ICSID tarafından daha önce alınan ara karar ile geminin,  tamir ve bakım işlemleri için 16 Mayıs 2014 tarihinde Dubai limanına gitmek üzere  Pakistan'dan ayrıldığı ancak tamamen serbest kalmasının gerçekleşmediği  hatırlatıldı. Söz konusu merkezden, 1 Ağustos tarihinde ikinci bir karar daha  çıktığı ve bu doğrultuda Kaya Bey'in serbest bırakılmasının kesin ve kalıcı  olmasının teyit edilmesine hükmedildiği vurgulandı. 
 
Karadeniz Holding'in Bölge Direktörü Yasin Suudi de Pakistan'da  uluslararası ihale ile kazandıkları bu proje ile büyük bir yatırım yaptıklarını  aktararak, şunları kaydetti: 
 
"Tamamen Türk sermayesi ve mühendisliği ile inşa ettiğimiz gemilerimiz  sözleşme yükümlülüklerini yerine getirerek Pakistan'da üretime başladı. Ancak  Pakistan tarafı sözleşmedeki yükümlülüklerini gerçekleştirmedi. Enerji gemilerine  ödeme yapmadıkları gibi yakıt da sağlamadı. 11 ay boyunca kendi öz  kaynaklarımızla projeyi sürdürmeye çalıştık ancak ödemeler yine de yapılmayınca  Mart 2012'de sözleşmeyi feshetmek durumunda kaldık. Bu arada Pakistan Federal  Yüksek Mahkemesi, 2006 yılından bu yana kısa ve orta vadeli tüm enerji  projelerini kapsayan karar alarak projemiz de dahil olmak üzere tüm enerji  kiralama projelerini iptal etti ve gemilerimizi alıkoydu. Sorunu dostane yollarla  çözmek için çok çaba sarf ettik. Ancak 2 yılı aşkın bir süredir ikisi yüzer  enerji santrali olmak üzere 4 gemimiz Pakistan'da alıkonuldu. Kaya Bey serbest  bırakıldı ancak bir yüzer enerji santrali olmak üzere toplam 3 gemimiz halen  Pakistan'da. Dava süreci devam ediyor." 
 
Karkey, enerji açığı ile baş etmeye çalışan Pakistan'da, 2008 yılında  açılan mobil enerji kiralama ihalelerinden birini kazanarak, 2011 yılında dört  gemisini toplamda 232 MW kapasiteyle üretim yapmak üzere bu ülkeye göndermişti.  Karaçi kentinin yüzde 20 elektrik ihtiyacına karşılık gelen bu proje ile üretim  yapmaya başlandı. Daha sonra ise çeşitli nedenlerle ihale fesh edilmişti. 
   
Yaşanan gelişmeler üzerine Karkey Grubu, 11 Mart 2013 tarihinde  ICSID'e başvurarak gemilerin serbest bırakılmasını talep etmişti. Kaya Bey, 16  Mayıs'ta Pakistan'dan ayrılmıştı. Projede yer alan diğer üç gemi ise halen ülkede  tutuluyor. 

Editör: TE Bilişim