Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), cuma günü yaptığı açıklamada, liman yetkilileri tarafından COVID-19 ile ilgili kaygıları nedeniyle tıbbi yardım almayı reddeden denizcilerin haberlerini aldığını bildirdi.

ICS, COVID ile ilgili olmayan tıbbi durumlardan muzdarip olan denizcilerin limana girişlerinin reddettikleri birçok vakayı duyduğunu söyledi. Örgüt, başka hiçbir denizcinin uzun süre tedavisiz kalmaması için acil eylem çağrısında bulundu.

ICS genel sekreteri Guy Platten "Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Ulusal ve yerel yönetimlerin endişelerini gidermek için ICS, güvenli liman girişi, gemi COVID-19 riskinin azaltılması ve salgın yönetimi ve COVID olmayan tıbbi yardım önlemleri hakkında 48 sayfalık bir rehber dokümana sahiptir. Bu rehber, hükümetlere ve liman yetkililerine, koronavirüs döneminde mürettebat değişikliklerinin güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesinin mümkün olduğuna dair güvence vermeyi amaçlamaktadır. Rehber, doğrudan IMO üyesi ülkelerin sağlık bakanlıklarına ve küresel liman otoritelerine sunulacak.

Salgın başladığından beri, COVID-19 ile ilgili kısıtlamalar ve uçuş mevcudiyetindeki düşüşler 200.000'den fazla denizcinin rutin mürettebat değişikliği yapmasını engelledi. ICS, gemide uzun bir süre geçirdikleri için, bu denizcilerin yorgunluk ve zihinsel sağlık sorunları da dahil olmak üzere olumsuz sağlık etkileri yaşama riski taşıdıklarını belirtti.

Bu endişeleri ele alan IMO, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üye devletleri, denizcileri "kilit işçiler" olarak atamaya ve gemilerine gidip gelmelerine izin vermeye çağırdı.

Editör: TE Bilişim