Demir çelik devi İÇDAŞ da lüks konut işine girdi    
  
Demir çelik sektörünün dev firmalarından İÇDAŞ’ın sahibi Bayram Yusuf Aslan, Beyoğlu Asmalımescit Caddesi’nde kendisine ait eski bir binayı 4 milyon dolarlık yatırımla Pera Merkez adında lüks bir rezidansa dönüştürüyor. Florya’da 54 dairelik ultra lüks bir konut projesi yapacak olan Aslan Güneşli’deki 85 dönümlük eski fabrika arazisi için de fizibilite çalışması yaptırıyor.

Son dönemlerde  gayrimenkul yatırımı yapan işadamları kervanına Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ’nin patronu Bayram Yusuf Aslan da katıldı. Aslan, Beyoğlu-Asmalımescit Caddesi’nde bir rezidans yapıyor.

Yaklaşık 130 yıllık tarihiyle Türkiye’nin en köklü şirketlerinden olan İÇDAŞ, üretim kapasitesiyle en büyük özel sektör çelik üreticisi ünvanına sahip.

Bayram Yusuf Aslan'ın başkanlığında Tacettin, Necati  Aslan kardeşlerle birlikte yoluna devam eden grup, amiral gemisi İÇDAŞ’ın yanı sıra tersanecilik, liman işletmeciliği, kara ve deniz taşımacılığı, gemicilik, brokerlik, sigorta aracılık, dış ticaret, turizm, inşaat ve enerji gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Aslan Ailesi, Antalya-Belek’te beş yıldızlı Susesi Otel’inin de ortakları arasında. Bayram Yusuf  Aslan’ın ismi Ekonomist’in kamuoyunda büyük ilgi gören En Zengin 100 Türk listesinden hiç inmiyor. Aslan, aynı zamanda Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi.

Çocuklar işbaşında

Hemen belirtelim Bayram Yusuf  Aslan, gayrimenkul yatırımlarını aileye ait Atak Holding bünyesinde faaliyet gösteren Oraysan İnşaat Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ aracılığı ile gerçekleştiriyor.

Atak Holding bünyesinde Oraysan dışında deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Transoba ve Kardemir adında iki ayrı şirket daha faaliyet yürütüyor.

Ailenin gayrimenkul alanındaki yatırımları, Bayram Yusuf Aslan’ın ikinci çocuğu olan 46 yaşındaki Ayhan Aslan’ın sorumluluğunda. Atak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Aslan, ayrıca İÇDAŞ’ta İcra Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor.

Bayram Aslan’ın  48 yaşındaki büyük oğlu Orhan Aslan ise grubun İstanbul Ambarlı’daki limanını işleten Mardaş Marmara Denizcilik İşletmeleri AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor. Orhan Aslan’ın İÇDAŞ dahil, grubun diğer şirketlerinde farklı görevleri de bulunuyor.

Pera Merkez projesi

Beyoğlu’nda konut yatırımına soyunan Bayram Yusuf Aslan, Asmalımescit Caddesi üzerinde kendisine ait olan eski bir binayı lüks bir rezidansa dönüştürüyor. Binanın sağ tarafında meşhur Yakup-2 meyhanesi solunda ise tarihi Donizetti Apartmanı bulunuyor. 280 metrekare oturum alanına sahip olan bina, bodrum dahil yedi kattan oluşuyor. İlk iki katı lüks bir restoran olacak binanın diğer dört katında ise sekiz adet rezdans dairesi yer alacak. Yaklaşık 4 milyon dolara mal olması beklenen projenin bu yılın sonunda hayata geçeceği belirtildi.

Bu binanın Oraysan İnşaat,  tarafından yaklaşık 25 yıl önce satın alındığına işaret eden Ayhan Aslan, bu konuda; “Bina; Merkez Apartmanı olarak biliniyordu. Biz de bundan hareketle projeye Pera Merkez adını verdik. Binanın ilk iki katını lüks bir restoran zincirine kiralamayı planlıyoruz. Bu konuda İstanbul Doors grubu ile görüşüyoruz. Diğer dört katta ise sekiz adet daire yer alacak. Bu daireleri de yabancı gruplara kiralamayı planlıyoruz” şeklinde bilgi veriyor.

İnşaat sektörüne yabancı değil

Aslan’ın Beyoğlu’na ilgisi burayla sınırlı değil.  Bayram Yusuf Aslan, ayrıca Şişhane Caddesi üzerinde yer alan Haliç manzaralı Aslan Han’ın da sahibi. Hanın bir dönem otel olmasının gündemde olduğunu da hatırlatalım. Aslan’ın bu hanın yanı sıra yine aynı cadde üzerinde irili ufaklı 10 binası daha bulunuyor.

Öte yandan Aslan Ailesi, inşaat sekörüne pek de yabancı değil. 1989 yılında faaliyete başlayan Oraysan İnşaat aracılığı ile birçok konut projesine imza atmış aile.

Karaköy Perşembe Pazarı’nda altı katlı bir işhanı, Florya’da 12 daireli bir apartman, Tarabya’da 60 daireli Tunç Sitesi ve Silivri Ortaköy’de10 dönüm arazi üzerine kurulu Bayram Yusuf  Aslan’a ait çiftlik evi ile yine Antalya Belek’te yer alan beş yıldızlı Susesi Otel; bu projelerden bazılarını oluşturuyor.

Florya’da lüks konut yapacak

Oraysan İnşaat, önümüzdeki yılın ilk aylarında  Florya’da kendisine ait 9 dönümlük arsa üzerinde 54 daireden oluşacak lüks bir konut projesine başlayacak. Ayhan Aslan, bu proje hakkında şu bilgileri veriyor:

“Projeyi gerçekleştireceğimiz arsa Kaşıbeyaz’ın hemen arkasında yer alıyor. Projeye altı veya yedi ay içerisinde başlamayı düşünüyoruz.  Burası 15 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Ultra lüks şeklinde inşa edeceğimiz dairelerin metrekaresini 5 bin dolardan satmayı planlıyoruz. Her bir daire; 200 metrekare büyüklüğünde olacak.”
İÇDAŞ’ın1970 yılında kurulan ve bir süre önce üretimini durduran Güneşli’deki eski fabrika binasını farklı bir gayrimenkul projesi olarak değerlendirmeyi de planladıklarına işaret eden Ayhan Aslan; “85 dönüm büyüklüğündeki bu arazi için çeşitli değerleme şirketlerine fizibilite çalışmaları yaptırıyoruz.” dedi.

Enerj sektörüne 2.5 milyar dolar yatıracak 

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım A.Ş,  ana iş kolu demir çeliğin yanı sıra enerjiye de ağırlık veriyor. İÇDAŞ, Çanakkale’nin Biga ilçesinde devam eden enerji yatımlarını 2011 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyor. Şirket, son dönemin gözde sektörlerinden enerjiye, 2,5 milyar dolar yatıracak. 2011 yılında 1200 megavatlık termik santral tesisini devreye sokmaya hazırlanan İÇDAŞ,  bu yatırımla, kurulu gücünü 1605 megavata çıkaracak.

İÇDAŞ ayrıca 106 megavatlık bir rüzgâr enerji santrali için de EPDK’dan onay bekleyen şirketler arasında yer alıyor. İÇDAŞ’ın enerji yatırımları; iki ayaktan oluşuyor. Birinci ayak 2011 yılında, ikinci ayak ise 2012 yılında devreye girecek.

Kriz döneminde üretim kapasitesini yüzde 50 seviyelerine düşüren şirket,  bu yılın sonunda  3,5 milyar TL , tutarında ciro elde etmeyi hedefliyor.

2008 yılını  3,8 milyar TL, ciro rakamı ile kapayan İÇDAŞ’ın 2009 yılı ciro rakamı 2,4 milyar TL’ye düşmüştü.

Öte yandan Türkiye’nin ürettiği  430 milyon ton demir çelik üretiminin yüzde 14-15’ini İÇDAŞ üretiyor.  Şirketin Biga’daki tesisinde 3 bin 500 kadrolu bin 500 de taşeron olmak üzere yaklaşık 5 bin çalışanı bulunuyor.
 

Editör: TE Bilişim