İBB'den İDO açıklaması
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) kanunen kabul edilmeyen giderlerinin, Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu kapsamındaki ikinci sicile kayıtlı tüm gemilere yapılan harcamalar olduğunu bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “İDO'nun kanunen kabul edilmeyen 283,7 milyon liralık giderleriyle” ilgili iddiaları üzerine açıklama yapılması gereğinin duyulduğu belirtildi.

“Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası süresince İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerince yapılmış doğru, sağlam ve kent yararına yapılmış tüm işlere çamur atma gayreti içinde olduğu” görüşü dile getirilen açıklamada, “iddiaların temelsiz ve yapılan işlere gölge düşürme amacını taşığı” savunuldu.

Kılıçdaroğlu'nun son olarak “İDO'nun kanunen kabul edilmeyen 283,7 milyon TL'lik gideri” konusunu gündeme getirdiği ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili iddialara İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 23 Şubat tarihle açıklamasıyla yanıt verildiği kaydedildi.

Bu yanıtta, “İDO'nun diğer şirketlerden farklı olarak istisnai bir durumu olduğu, filosunda bulunan tüm gemilerin 4490 sayılı 'Türk uluslararası Gemi Sicili Kanunu' kapsamındaki ikinci sicile 2003 yılından beri kayıtlı bulunduğunun” belirtildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şu hususlar yer aldı:

“İkinci sicile kayıtlı gemilerin işletilmesinden elde edilen tüm kazançların kurumlar vergisinden istisna edildiği vurgulanmıştır. Buna göre istisna kapsamındaki bu kazançların elde edilmesi için yapılan tüm harcamaların 'kanunen kabul edilmeyen gider' olarak yazılmasının kanunun bir emri olduğu hatırlatılmıştır. Bir kez daha belirtiyoruz; ikinci sicile kayıtlı gemilerin işletilmesinden elde edilen tüm kazançlar 4490 sayılı kanunun 12. madde kapsamında Kurumlar Vergisi'nden istisna edilmiştir. Kurumlar Vergisi beyannamesi düzenlenirken vergi matrahının bulunabilmesi için Kurumlar Vergisi'nin 5'inci maddesinin son fıkrasına göre, 'istisna kapsamındaki bu kazançların elde edilmesi için yapılan tüm harcamaların kanunen kabul edilmeyen gider' olarak yazılması gerekmektedir. İDO'nun kanunen kabul edilmeyen giderleri ikinci sicile kayıtlı tüm gemilerine yapılan harcamalardır. Gemilerin yakıt, işçilik, kira, sigorta, amortisman, bakım-onarım, malzeme giderleri, taşeron hizmet alımları vs vergi beyannamesinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak gösterilmektedir.”

Açıklamada, 2007 Mali Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nde kanunen kabul edilmeyen giderler olarak yazılan harcamaların dökümünün 283 milyon 741 bin 42 lira olduğu duyuruldu.
 

Editör: TE Bilişim