IALA VTS 32. Dönem Toplantıları Sona Eriyor

Paris-St. Germain en Laye'deki merkezin yer değiştirmesi nedeniyle bu defalığına Kopenhag'da yapılan ve  Türkiye'yi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün temsil ettiği IALA'nın en önemli komitelerinden Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) komitesi 32. Dönem toplantıları bugün sona eriyor.

Toplantıların ana gündemini geliştirilmekte olan VTM (Gemi Trafik Yönetimi-Vessel Traffic management)  konseptinin nasıl devam ettirileceği tartışması oluşturdu.

Toplantılarda en tartışmalı konu olarak VTM konseptinin isminin ve tanımının değiştirilerek MATCH olarak (Maritime Transport Collaboration and Harmonization) yoluna devam etmesi, üye ülkelerin bir kısmından gelen itirazlara rağmen onaylanarak  Konsey'e gönderildi.

MATCH (Maritime Transport Collaboration and Harmonization)   bir deniz alanında deniz taşımacılığının güvenlik, emniyet ve etkinliğinin arttırılması için buradaki ilgili taraflar arasında işbirliğini destekleyecek  düzenlemeler,kurallar ve hizmetlerin birbirine uyumlu hale getirilmesiyle ortaya çıkan işlevsel yapı olarak tanımlanıyor. MATCH'in gelecekte VTS kavramının yerini alması bekleniyor.

Komitede, İsveç, ABD ve Kanada MATCH konseptinin IALA VTS Komitesi tarafından yürütülmesine çeşitli gerekçelerle itiraz etti.

Toplantıya başkanlık eden Kaptan Tuncay Çehreli'nin tartışmalı konuları başarıyla yönetmesi katılımcıların takdirini kazandı.

Toplantılara VTS Komite Başkanı Kaptan Tuncay Çehreli'nin yanı sıra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden 3 kişi daha katıldı. Kaptan Tayfun Yalçın toplantılara IALA KOnsey Üyesi olarak katılırken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü VTS Operatörlerinden Kaptan Berker İricioğlu da KEGM adına toplantılara katıldı .

Yine KEGM İstanbul Liman Baş Kılavuz Kaptanlarından Kaptan Cahit İstikbal de toplantılara Uluslar Arası Kılavuz Kaptanlar Birliği'ni (IMPA) temsilen katıldı.

Toplantılar süresince ev sahipliği yapan Danimarka Donanması tarafından Great Belt bölgesinde bulunan VTS Merkezine bir ziyaret gerçekleştirildi.

Ayrıca katılımcılar önceki akşam tarihi bina niteliği de bulunan Danimarka Parlamntosuna davet edilerek burada tanıtım yapıldı.

Toplantılar, Kopenhag'daki Danimarka Ulusal Müzesi içerisinde gerçekleşti.

 

 

Katılımcılar toplu halde fotoğraf çektirdi.

Great Belt VTS Merkezinde katılımcılar misafir edilerek merkez tanıtıldı.

 Katılımcılar için Danimarka Parlamentosu'na gezi gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim