Irak, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan ham petrol geçişini durdurması ihtimaline karşı, kuzeydeki petrol sahalarının kapasitesini artırmak ve güneyde Basra bölgesindeki alanlardan gelen üretimi de Ceyhan'daki terminale sevk etmek için hazırlanan planı onayladı.
 
İhracatın % 80'i Hürmüz Boğazı'ndan
 
İran'ın Hürmüz Boğazını kapatması, Irak'ın ihracatının yüzde 80'inin yolunu kesecek. İran, Batılı ülkeler İran petrolüne ambargo koyarak kendi enerji sektörüne zarar verirlerse, Hürmüz Boğazı'nı kapatarak dünyanın deniz yoluyla taşınan ihraç petrolünün üçte birinin engelleyeceği tehdidinde bulunuyor.
 
Irak'ın bu olasılığa karşı hazırladığı plan, hükümetin enerji ve ekonomik komitesi tarafından belirlendi. Hükümet sözcüsü Ali el Dabbah dün yaptığı açıklamada, "Kısa ve orta vadeli planlar ham petrol üretiminin artırılması ve ihracat kapasitesinin, Ceyhan limanı yoluyla yükseltilmesini öngörüyor. Aynı zamanda ham petrol sevkiyatı yapan kamyonların sayısı da artırılacak" dedi.
 
"Petrol bakanlığı kuzey stratejik boru hattının inşaatının tamamlanması ve Basra petrolünü de Ceyhan limanından ihraç edebilmek için bu hattın da Kerkük-Ceyhan hattına bağlanması için çalışmaların hızlandırılmasını önerdi."
 
Dabbah, hükümetin bu planı petrol bakanlığının önerisi üzerine kısa vadeli bir önlem olarak benimsediğini, ancak İran ve ABD'yi de Hürmüz Boğazı'nın kapatılmaması konusunda ikna etmeye çaba gösterdiklerini söyledi.
 
Boru Hattı 2013'te Bitecek
 
Bakanlık sözcüsü Asım Cihad'ın verdiği bilgiye göre Irak, güneyde Basra bölgesindeki petrol sahalarında üretilen ham petrolden günde 1 milyon varillik miktarı batıda bulunan Haditha'daki bir ana pompalama istasyonuna ulaştıracak 680 kilometrelik hattın yapımını sürdürüyor.
 
Sözcü, "Boru hattının 200 kilometresini tamamladık, kalanın tümü 2013'te bitecek. Böylece Basra petrolünü Ceyhan limanı yönü de dahil olmak üzere değişik istikametlere sevk etme esnekliğine sahip olacağız" dedi.
 
Hazırlık planları kapsamında yer alan Irak'ın uzun vadeli bir projesi de, güneyden gelen üretimini Akdeniz'deki Banias limanına taşımak amacıyla Irak-Suriye boru hattını canlandırmak.
Editör: TE Bilişim