HRAS, ITF'nin Mürettebat Değişikliği Tutumunu Kınadı!

Denizcilerin refah derneği Denizde İnsan Hakları (HRAS) Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nun (ITF) mürettebat değişikliklerini engelleyen kısıtlamalar nedeniyle çalışmayı durdurabilecekleri fikrini kınadı.

ITF'ye göre, gemilerini terk edeceği tahmin edilen 200.000 civarında denizci şu anda seyahat yasakları ve liman iniş kapatmaları nedeniyle denizde sıkışmış durumda. IMO Genel Sekreteri Kitack Lim Salı günü yaptığı açıklamada, bazı mahsur denizcilerin kontratlarında belirtilen sınırların çok ötesine geçerek 15 ay boyunca gemide bulunduklarını söyledi.

15 Haziran'da ITF, yüz binlerce denizciye "çalışmayı bırakma, gemileri bırakma ve eve dönme" haklarını kullanmalarına yardımcı olmaya başlayacağını söyledi. ITF, denizcilerin sadece görevlerini bırakmalarının dahi küresel ticaret için oldukça yıkıcı olacağını belirtti, mürettebat üyelerinin isteklerini karşılama konusunda ısrar etti.

ITF genel sekreteri Steve Cotton;Eğer denizcilerin gemiden inmesi dünya tedarik zincirinde bir kaosa neden olacaksa bu dünya denizcilerinin değil, politikacıların suçu olacaktır.” dedi

“Denizciler bu salgın ve çok daha fazlası için üzerlerine düşeni yaptılar. Yeter artık."

HRAS bu hareketin, pozisyonu itibariyle söz hakkı olmayan, savunmasız topluluklar için ciddi sonuçları olabileceğini iddia ederek kınadı. "Küresel boyutta örgütlü bir görev bırakma için bu tür bir harekete geçme çağrısı, tüm toplumların günlük yaşamlarını destekleyen deniz yolu ikmaline olan güveni sarsmakla kalmayacak, toplumların yardım ve refah desteğine en çok ihtiyaçları olduğu bu günlerde onların ağır bir şekilde etkilenmesine sebebiyet verecektir.’’ diyerek şöyle devam etti: "Bu, denizcilik topluluklarının bakmakla yükümlü oldukları kişileri de içerecek; ITF'nin desteklemeyi iddia ettiği insanlar bile bundan etkilenecek."

HRAS ayrıca, ITF'in hareketinin, Yemen, Somali ve diğer yerlerdeki mülteci kamplarına yapılan gıda ve tıbbi yardım ile hayata tutunan milyonlarca insanın hayati malzemelerinin kesintiye uğrayacağı anlamına da gelebileceği konusunda uyardı.

HRAS bu konuda ITF'yi desteklemeyeceğini ve IMO, ICS ve diğer endüstri kuruluşlarını, halkı bu zarar verici ve kötü düşünülmüş eylem çağrısından uzaklaştırmaya çağırdığını belirtti.

Editör: TE Bilişim