Teksas'ta petrol kâbusu

Teksas'taki Houston Kanalı'nda 900 bin galon petrol yüklü mavna, gemiyle çarpıştı. Mavnadan denize 170 bin galon petrol yayılırken dünyanın en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı bölgelerinden biri olan kanal kapandı. Bölgede kuş ölümleri görülmeye başlandı.

Exxon Valdez feciasının 25 yıl ardından bu kez Teksas’ta petrol kabusu yaşanıyor. Houston Kanalı’nda cumartesi günü meydana gelen deniz kazasının ardından 900 bin galon petrol yüklü mavnadan bölgeye 170 bin galon petrol sızdı. Deniz yüzeyinde kalın bir tabaka oluşturan, deniz trafiğini durduran ve doğal yaşamı tehdit eden tabakaya karşı pazartesi günü bölgeye takviye ekipler yollandı. Çevreci gruplar, kirliliğin Houston’un 72 kilometre güneybatısında deniz kuşları için önemli bir habitat oluşturan bölgeye ulaşmasından endişe ediyor. 

Kaza, 25 yıl önce meydana gelen Exxon faciasını hatırlattı. Exxon’a ait petrol tankeri Alaska’da 11 milyon galon petrol yüküyle birlikte battığında etkileri bugün bile görülmeye devam eden bir çevre felaketine neden olmuştu.

‘CİDDİ BİR SIZINTI’

900 bin galon petrol yüklü mavna, cumartesi günü Houston Kanalı’nda bir gemiyle çarpıştı. Kazanın ardından mavnadaki petrol yükünün yaklaşık 5’te biri, dünyanın en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı bölgelerinden biri olan kanala yayılmaya başladı. Pazar günü petrol sızıntısının Meksika Körfezi’nde yaklaşık 20 km ötedeki kıyılara kadar ulaştığı tespit edildi. Bölgede petrolü temizlemek için 24 tekne seferber olurken Sahil Güvenlik sızıntısı “Ciddi bir sızıntı” olarak nitelendirdi. 

Çevreci gruplar, kazanın özellikle deniz kuşları açısından son derece ‘riskli’ bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekti. Houston’un yaklaşık 72 km güney doğusundaki kanalın her iki yakası deniz kuşları için önemli bir habitat. Binlerce kuş şu dönemde kışlamak üzere bölgeye akın ediyor. Bolivar Kuş Koruma Bölgesi’nde sığ çamur yüzeyinde 50-70 bin kuşun yaşadığı tahmin ediliyor. Bölgede petrolün yayılmasını önlemek için çalışmalar sürerken petrole bulanmış halde bulunan 10 kuş, rehabilitasyon merkezine gönderildi.

Teksas'ta petrol faciası kuşları öldürdü, deniz trafiğini durdurdu

BİNLERCE TURİST ETKİLENDİ

Mavnanın sahibi olan Houston merkezli Kirby İnland Denizcilik Şirketi, temizlik masraflarının tamamını üstleneceklerini açıkladı. Kaza nedeniyle aralarında dev turist gemilerinin de yer aldığı 33 gemi, 3 gün boyunca bölgede beklemek zorunda kaldı. “Binlerce yolcuyu daha fazla mağdur etmemek için” iki cruise gemisinin kaza bölgesinden geçisine izin verildi. 

Houston Limanı’nın bir parçası olan kanaldan günde ortalama 80 gemi geçiyor. Ancak kanal, kaza nedeniyle 3 gündür kapalı olan kanalın ne zaman açılacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı. (Daily Mail)

 

Editör: TE Bilişim