Horizon Denizcilik: "Gemimiz Seferde"

Horizon Denizcilik; sitemizde de yayınlanan "Gemisi korsandan kurtuldu,i limanda tutuldu" başlıklı haber nedeniyle sitemize bir açıklama gönderdi.

Açıklamada, korsanlarca kaçırılan Horizon gemisi ile Singapur2da bir süre tutulan Yoma 6 gemisinin farklı gemiler olduğu vurgulanarak konuya açıklama getirildi.

Açıklama şöyle:

"Eski adı Progress II olan Yoma 6 gemisi, Kasım 2009 tarihinde Norton Equties şirketinden finansal kiralama yolu ile Horizon gurubu tarafından işletilmek üzere Yoma Denizcilik Ltd.  tarafından satın alınmıştır.

Geminin havuzlama işlemleri Çin’de Cosco tersanelerinde yapılmış ve YOMA 6 ilk seferini yapmak üzere denize ve yola elverişli gemi haline gelmiştir.

Yoma 6 gemisi kiracısı Oldendorf şirketi adına  “toz kömür” yükünü Endonezya’dan Hindistana taşımak üzere anlaşma yapmış ve 11 şubat 2009 tarihinde yakıt ikmali için beklediği Singapur Limanında Singapur Deniz Mahkemesi tarafından seferden men edilmiştir.

TradeWinds dergisinden yapılan alıntıda ve Derginizde de  belirtildiği üzere , Cosco Bulk Carrier şirketi ile geminin eski donatanı olan Norton EqutiesS.A. şirketi ile arasındaki zaman/kira ( Time charter) sözleşmesinden kaynaklanan anlaşmazlık , halen Londra’da Hakem Mahkemesinde görülmekte olup, YOMA & gemisinin “teminat elde etmek maksadı ile” seferden men edilmesine sebep olmuştur.

Gemi alımı esnasında Gemarfin Gurubuna ait ve So Co Gem şirketince işletilmekte olan eski adı Progress II olan gemisinin sicilinde geminin seferden men edilmesine neden olacak her  hangi bir gemi alacaklısı hakkı veya ipotek veya takyidat olmadığı hususu gerek satıcı/donatan Norton Equties şirketi ve gerekse müvekkil Yoma Denizcilik Ltd. adına işlemleri yürüten İngiliz Brokerlik Şirketi ve İngiliz Avukatlık bürosu tarafından teyid ve taahhüd altına alınmıştır.

Arada Çin Yılbaşı tatili olması nedeni ile 17 Şubat itibariyle tüm ilgillerle temas kurulmuş ve öncelikle konu açıklığa kavuşturulmuştur.

Yapılan incelemelerde eski donatan Norton Equties S.A.şirketi ile Cosco arasındaki anlaşmazlığın “gemi üzerine kanuni rehin hakkı verdiği” yani bir diğer değimle alacağın gemiyi takip ettiği  anlaşıldıktan sonra donatan temsilcisi ve avukatları Müvekkil Yoma Denizcilik Ltd.Şti. tarafı ve kusuru olmadığı bir ticari taşıma nedeni ile ilgili tüm taraflarla sorunu çözmek üzere Londra’da bir hafta süre ile temaslarda bulunmuşlardır.

01/03/2010 tarihinde de Yoma 6 gemisi eski maliki Norton Equties şirketi ve Cosco Bulk Carriers ile Yoma Denizcilik Ltd arasında yapılan üçlü anlaşma ile anlaşmazlık sona erdirilmiştir.

Singapur Deniz Mahkemesi , YOMA & Gemisi’nin 02/03/2010 tarihinde seferine izin vermiştir.


Yoma 6 gemisi ile Somalili korsanlar tarafından kaçırılan Horizon gemisinin özdeşleştirilmesi doğru değildir."

Editör: TE Bilişim