Horizon-1'in avukat ve yöneticileri, inceleme için Ürdün'e gitti 
 
Somalili korsanlar tarafından kaçırıldıktan sonra yapılan görüşmeler sonucu serbest bırakılan Horizon-1 gemisini teslim almak üzere, yönetici, avukat ve doktordan oluşan heyet, Ürdün'e gitti. Bir hafta önce Gediz Fırkateyni'nden ayrılan Horizon-1, Kızıldeniz'de tek başına sürdürdüğü yolculuğunda Akabe Limanı'na yaklaşıyor.  
 
 
Horizon-1'in sahibi, Horizon A.Ş'nin avukatı Nilgün Yamaner ile birlikte aralarında bir doktorun da bulunduğu 5 kişi, saat 14.25'de İstanbul'dan Amman'a hareket etti. Avukat Yamaner, Atatürk Havalimanı'nda gemi ve 23 mürettebatın son durumu hakkında bilgi verdi.

Aden Körfezi'nden ayrıldıktan sonra fırkateyn eşliğinde güvenli sulara geçen geminin bir haftadır tek başına seyrederek Ürdün'ün Akabe limanına yaklaştığını belirten Yamaner, Horizon 1'in muhtemelen pazar gecesi limana demirlemesini beklediklerini anlattı.

Yamaner, avukat olarak gidince ilk önce Ticaret Kanunu'na göre deniz raporu alacaklarını belirterek, "Sonra sigorta şirketlerimizin temsilcileri de bize katılacak. Hep beraber geminin, personelin, yükün durumuna bakacağız. Bizimle birlikle gelen doktorumuz, personelin sağlık durumunu inceleyecek.'' dedi.

Geminin pazar gece yarısı limana varmasını beklediklerini ifade eden şirket avukatı, "İşlemler pazartesi, salı olursa, muhtemelen önümüzdeki hafta ortası personelimiz değişecek. Ancak personelin ne zaman döneceği gibi soruların yanıtını pazartesi günü orada belirleyeceğiz. Mürettebat muhtemelen İstanbul'a gelecek. Değişim yapacak diğer arkadaşlarımız hazır bekliyor'' açıklamasını yaptı.

Nilgün Yamaner, kendileri ve sigorta temsilcilerinin yanı sıra Dünya Denizcilik Örgütü'nden güvenlikle ilgili bir temsilcinin de gemide inceleme ve araştırma yapacağına dikkat çekti. Söz konusu görevlinin, gemide korsanların bıraktığı belgeler veya herhangi bir kağıt, çöp gibi şeyler arayacağını, bulunan materyallerin benzer olayların çözümünde kullanılacağını söyledi.

Horizon Denizcilik'e ait Horizon-1 adlı Türk bayraklı 176 metre boyundaki kargo gemisi 23 personeliyle Somali açıklarında korsanlar tarafından kaçırıldıktan 89 gün sonra yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılmıştı.
 

Editör: TE Bilişim