HOLLANDA FATİHİ

Moonday, Hollanda’yı fethederek dünya markası olmayı başarmış bir Türk firması. Haliç kıyılarında başlayan sevda, bugün dünyanın birçok ülkesinde boy gösteren Moonday modelleriyle denizleri geziyor.

Moonday’in kökleri Ayvansaray’da. 1956 yılında Burak ve Boray İşcen’in dedeleri tarafından kurulan ve Ayvansaray’ın ilk denizcilik şirketlerinden olan Özgen Yatçılık, Moonday’in temelini oluşturuyor. O yıllarda malzeme sağlayıcısı olarak işe başlayan aile, 1986’da Tuzla’ya gelmiş ve 10 yıl sonra Boray İşcen’in atılımıyla tekne yapımı başlamış.

2004’te Şekerpınar fabrikasını açan şirket, bir süre sonra aile ortaklığını ayırmış. Bugün, Burak – Boray İşcen Aydınlı’daki tersanelerinde Moonday markasıyla emin adımlarla yoluna devam ediyor.

Moonday, Türkiye’de fazla bilinmese de, Hollanda’da markalaşmayı başarmış bir firma. Önce yurtiçi pazara hakim olup ardından yurtdışına açılmayı hedefleyen genel eğilimin aksine, Moonday önce yurtdışında başarılı olmuş, yeni yeni de Türkiye pazarına işler yapmaya başlamış. Boray İşcen, bu farklılığı basit bir nedene dayandırarak açıklıyor. “Bize ilk gelen müşteri yabancıydı. Biraz yol bizi oraya götürdü yani…”

Tabii hayat yaşarken sonradan ifade edildiği kadar basit değil. Boray İşcen de farkında zaten bunun. “Hollanda’ya yerleşebilmek için ciddi emek verdik. Şu anda Moonday markası Hollanda’nın en bilinen markaları arasındaysa, bunun sebebi başta verdiğimiz emek ve kaliteden hiçbir zaman ödün vermememiz. Gerekirse tekneyi bir hafta, on gün geçiktirdik ama bir hata varsa düzelttik. Sadece satmakla yetinmedik, sattıktan sonra servis imkanı da sunduk. İlk zamanlar bırakın para kazanmayı, sürekli para harcadık. Ama sonuçta bugüne geldik işte. O zamanlar harcadığımız emeğin karşılığını alıyoruz.”

“Beğenmediğimiz tekneyi vermeyiz”

Moonday’de her şey düzenli, her şey programlı. Mimar olan Burak İşcen tasarımlarla ilgilenirken, Boray İşcen satış ve pazarlama konusunda uzman. Ayrıca, iki kardeşin ağabey dediği, şirketin Ayvansaray yıllarını da görmüş olan Murat Devrez’i de unutmamak gerekir. Devrez, teknelerin üretim ve planlamasından sorumlu.

Burak İşcen’in, müşterilerinin çoğunun birbirini tanıdığını söylemesi boşuna değil. Moonday, genel olarak tavsiye üzerine müşteri kazanan bir firma. Bu yüzden Moonday modellerini Avustralya, Amerika, İrlanda, İngiltere, Hollanda, hatta Brezilya’da gibi görmek mümkün. İlginç değil mi? Önce Hollandalı bir şirketin Türkiye’deki üreticisi olarak çalıştılar. Sonra, 2004’te kendi markaları olan Moonday’i ürettiler. Üretimleri sürekli arttı ve sonunda bu sene Hollanda’da şirket açtılar. Şimdi birçok ülkede de distribütörlükleri, birçok denizde ürettikleri tekneler bulunuyor.

Devamını Motor Boat & Yachting Mart sayısında okuyabilirsiniz...

Editör: TE Bilişim