İngiltere’nin Arjantin’le girdiği Falkland Savaşı’nda kullanılan 22 bin tonluk savaş gemisi HMS Invincible’ın hurdaya çıkarılarak bir Türk şirketine satılması ve jilet yapılmasına karar verildi. İngiliz milliyetçiler bu karara tepki göstererek internette kampanyalar yaptı

210 metrelik gemi

1977 yılından beri İngiliz ordusunda hizmet veren HMS Invincible, internet üzerinden yapılan bir açık artırmada Türk gemi söküm şirketi Leyal’a satıldı. Hurdaya çıkarılacak geminin çevreye uygun şekilde sökülecek geminin parçalarından jilet yapılacağı açıklandı. Fakat donanmanın bu kararı, İngilizler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. İngiltere yakın tarihindeki en önemli uluslararası kriz olan Falkland Savaşı’nda kullanılan 210 metrelik geminin bir müze olarak limana demir atmasını isteyen İngilizler “Gemi Türkiye’ye gitmesin, limanlarımızda demirlesin” dedi.

8 ayda jilet olacak

Çinli iş adamı Lam Kin-bong’un 5 milyon sterlinlik teklifini reddeden İngiliz donanması “25 yıllık hizmetinden sonra 6 yıl önce emekliye ayrılan Invincible’ın vergi mükelleflerine maddi katkı sağlaması gerektiğini düşündük. Bizce Leyal gemi söküm şirketi bu ihtiyacı karşılıyor” açıklamasında bulundu. Türk şirketle 2 milyon sterline anlaşıldığını bildiren İngilizler “Nasıl daha çok para kazandık anlamıyoruz” açıklamasında bulundu. Daha önce donanmanın diğer gemilerini de söküp jilet yapımını sağlayan Türk şirketin Invincible’ı 8 ayda jilet yapacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim