Türkiye'de hızlı treni İspanyollar işletecek

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Madrid gezisinde hızlı tren konusunda İspanya ile anlaşma imzalanması benimsendi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İspanya ile hem hızlı tren işletmeciliği hem de altyapı işleriyle ilgili bir çerçeve anlaşması imzalayacaklarını açıkladı.
Erdoğan'ın İspanya heyetinde olan Yıldırım, İspanya'nın 2 bin kilometrelik hızlı tren hattına sahip olduğunu belirtti. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının da İspanyol-Türk konsorsiyumu tarafından yapıldığını kaydeden Yıldırım, "İspanya'dan 10 hızlı tren seti almıştık. Demiryolu konusunda hem hızlı tren işletmeciliği hem de altyapı işleriyle ilgili bir çerçeve anlaşması imzalayacağız. İspanya'da martta yapılacak seçimden sonra imzalamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Geçiş belgeleri sorunu görüşüldü
Bakan Yıldırım, Türkiye açısından iki ülke arasındaki ticaret alanında en önemli sorunun kara ulaştırmacılığındaki geçiş belgeleri konusu olduğunu söyledi. Yıldırım, ihracat artışının yıllık ortalama yüzde 25-30 olduğunu ancak taşıma belgesi artışının yüzde 10'larda kaldığını dile getirdi.
Bu yıl verilmesi planlanan geçiş belgesi sayısının 4 bin 100 olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin 8 bin geçiş belgesi talep ettiğini bunun da muhatapları tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim