TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yeni gemi siparişleri neredeyse yüzde 90 civarında azaldı. Buna paralel istihdam yüzde 60 civarında gerilemiş ve yaklaşık 50 bine yakın çalışanımız işini kaybetmiştir” dedi.

Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı TOBB merkez binada gerçekleştirildi. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğuna işaret eden Yazıcı, Türk denizcilik sektörünün de çok güçlü olduğunu ancak, küresel ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Yazıcı, yaklaşık 2 yıl önce Kocaeli’nde serbest bölgede faaliyette bulunan tersaneleri gezdiğini, o dönem tersanelerin bir çoğunun tam kapasite ile çalıştığını ancak, ekonomik kriz nedeniyle bugün birçok tersanede siparişlerin iptal edildiğini ifade etti.
Ancak Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu, bu sorunları aşacaklarını vurgulayan Yazıcı, ”Türkiye’nin deniz filosu, denizcilik alanında yaptığı yatırımlar itibariyle dünya denizciliğiyle yarışacak boyuttadır. Bilgi bakımından da öyledir, donanım ve kapasite bakımından da öyledir” diye konuştu.

Yazıcı, gümrük limanlarında yaşanan taşıma sorunlarına ilişkin son dönemde çalışma yaptıklarını, bu çalışmaların sonucunda taşıma sorunlarının önemli ölçüde azaltıldığını kaydetti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da toplantıda denizcilik sektörüyle ilgili bir durum değerlendirmesi yapacaklarını ve gündemdeki konuları ele alacaklarını belirterek, kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ÖTV’siz yakıt sağlanması, liman masraflarının azaltılması, deniz turizminin yasal alt yapısının tamamlanması gibi pek çok önemli kararların, bu katılımcı yönetim anlayışının bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve sektörün hızlı gelişmesini sağladığını kaydetti.

Ancak küresel krizle ortaya çıkan tahribatın bu olumlu tabloyu büyük ölçüde değiştirdiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, krizden en çok uluslararası nakliyat sektöründe özellikle deniz taşımacılık sektörünün etkilendiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, özellikle hem taşımacılık, hem gemi inşası alanlarında dünyada da Türkiye’de de kriz nedeniyle çok önemli sıkıntıların yaşandığını belirterek, sektöre yeni bir ivme kazandırılması gerektiğine işaret etti.
2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ancak bugünkü tablonun değiştirilememesi durumunda milli taşıma filosunun ve limanların böyle bir ticaret hacmini karşılayamayacağını, yabancı taşımacıların eline bakacak duruma düşüleceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

”Bir zamanlar tam kapasite ve hatta bir kaç yıllık siparişler alarak çalışmalarından gurur duyduğumuz üretim kapasitesi bakımından dünyada 5. sıraya yükselirken, şu anda 10. sıraya geriledik. Bu alanda, gemi siparişlerini alamamaktayız. Bunun da en büyük nedeni, küresel kriz. Yeni gemi siparişleri neredeyse yüzde 90 civarında azaldı. Buna paralel istihdam yüzde 60 civarında gerilemiş ve yaklaşık 50 bine yakın çalışanımız işini kaybetmiştir. Bu arada, sektörel teşvik getiren Güney Kore ve Çin kalan müşterilerimizi de kapmaktadır. Bizim 10 yılda katettiğimiz mesafeyi ne yazık ki bir yılda kaybetme noktasına geldik küresel krizden dolayı.

Finansman sıkıntısından dolayı hem yurt içinde, hem yurt dışında inşa edilen gemilerimiz kızakta beklemektedir. Burada finansal meselelere çözüm bulamazsak yılların sermaye birikimi ne yazık ki heba olacaktır.”

Limanların artan dış ticaret hacmi karşısında yetersiz kaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, hem yeni, hem de mevcut limanların kapasitesinin artırılmasına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

TOBB Başkanı, bu noktada yargının bazı kararlarını anlamakta güçlük çektiğini belirterek, İzmir ve Mersin Limanları ile ilgili kararlardaki gecikmeler nedeniyle hem Hazine’nin, hem ihracatçının, hem de Türkiye’nin kaybettiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim