HİNDİSTAN GEMİ SİCİLİ (IRS), INTERNATIONAL ASSOCIATION OF CLASSIFICATION SOCIETIES (IACS)’IN YENİ ÜYESİ OLMUŞTUR

Richard Meade yazıyor.

Hindistan Gemi Sicili (The Indian Register of Shipping), Avrupa Komisyonu rekabet  incelemesinin ardından,  geçen yıl yeni üyelik şartları getirildiğinden beri  Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’nin ilk yeni üyesi olarak kabul edilmiştir.  

Bu genişleme, şimdiki 10 üyesi dünya filosunun %90’ının üzerinde olarak sınıflandırılan IACS’ye katılmak için, IACS üyesi olmayan bir kuruluş tarafından elde edilmiş ilk başarılı girişim olmaktadır.Diğer birkaç klas kuruluşu da klübe katılmayı ümit etmektedirler, fakat uygulanmış olan katı üyelik kriterleri, diğer başvuru sahiplerinin şu ana kadar Hindistan Klas Kuruluşu’nun başarısına katılmalarını engellemektedir.

Polonya Gemi Sicili, IACS konseyi tarafından dikkate alınması gerekenler arasında en baştadır.

 ve Lloyd’s List daha az resmi yaklaşımların Hırvatistan ve Tayvan Klas kuruluşları tarafından daha önceden yapılmış olduğunu bilmektedir. Yunan Klas Kuruluşunun da başvuruda bulunmayı düşündüğü anlaşılmaktadır.

Buna rağmen, sıkı başvuru gerekliliklerini iyi bilen denizcilik endüstrisi üyeleri standartları karşılayacaklarından şüphe duymaktadır.2009’dan önce grubun ortak üyesi olan IRS’nin,  IACS ile olan uzun ortaklığı, tam üyelik için olası bir aday olarak görüldüğü ve başvurularını yapmadan önce yaklaşık %70 lik kriteri etkin şekilde karşıladığı anlamına gelmektedir. IACS konseyi, uzun süren akreditasyon muamelelerini takiben  Hamburg’da bu hafta düzenlenen bir toplantıda IRS’nin tam üyeliğini en sonunda kabul etmiştir. 
IACS Genel Sekreteri Derek Hodgson “IRS’nin kriterlerimize uymasından ve şimdi IACS’nin tam üyesi olabilecek duruma gelmesinden memnunuz,” demiştir.

Buna rağmen, Polonya Gemi Sicilinin başvurusunun kaderi henüz tam olarak kesinleşmemiş ve IACS tarafından henüz açıkça onaylanmamıştır.

Şu anda Polonya Gemi Sicilinin karşılayamadığı yegane önemli kriter Kaliteli Sistem Sertifika Projesi sertifikasıdır.IACS üyesi olmayan PRS, sistemin önceden erişilmesi olanaksız olduğu konusunu kanıt olarak göstermekte ve şu anda akreditasyon sağlamaya çalışmaktadır. Fakat PRS’ye göre bu sürecin bu yıl tamamlanıp tamamlanmayacağı belirsizdir. Bu sürecin 2011 yılında da devam etmesi durumunda, bağımsız bir akreditasyon kuruluşu ile sürecin yeniden başlatılması için gereksinimleri olabilecek ve  yeni akreditasyon kriterlerinden dolayı daha fazla ertelemeyle karşılaşabileceklerdir.  

(24.06.2010 Tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır).
Türkçe çevirisi IMEAK DTO tarafından yapılmıştır.        

Editör: TE Bilişim