Hindistan’ın İlk Nükleer Denizaltısı  
  
Rusya’nın teknik yardımıyla inşa edilecek Arihant (düşman imhacısı) adlı denizaltı, balistik füzeleri fırlatma kapasitesine sahip olacak.  
 
Hindistan, ilk nükleer denizaltısının yapımına başladı. Rusya’nın teknik yardımıyla inşa edilecek Arihant (düşman imhacısı) adlı denizaltı, balistik füzeleri fırlatma kapasitesine sahip olacak. Benzer iki denizaltının ilki olan Arihant, 2015 yılında resmen denize indirilmeden önce deneme gezileri yapacak.

Hindistan’ın 2 milyar 900 milyon dolara malolacak beş adet nükleer denizaltı yapma projesi, teknik sorunlar nedeniyle yıllardır erteleniyordu. 5 bin 500 tonluk Arihant resmen denize indirildiğinde 100 denizciyle uzun menzilli torpido ve balistik füzeler taşıyabilecek. Rusya ve Almanya yapımı 16 adet dizel elektrikli yaşlı bir denizaltı filosu bulunan Hindistan’ın, halen çok sayıda savaş uçağı ve nükleer başlıklar taşıma kapasitesine sahip füzeleri de bulunuyor.

Delhi’nin Çin endişesi

Uzmanlar, Yeni Delhi’nin bölgede Çin’in stratejik çıkarlarına karşı tedbir için donanma filosunu yeni gemi ve denizaltılarla zenginleştirdiği ve kara kuvvetlerini modernize ettiğini belirtiyor. Asya’da Çin’in en büyük ticari ortağı olan Yeni Delhi yönetiminin, Çin’in artan askerî gücünden kaygı duyduğu kaydediliyor
 

Editör: TE Bilişim