Hindistan'dan Gemi Geri Dönüşüme Büyük Destek!

Tüm dünyada söküme giden gemilerin yarısının adresi olan Hindistan'ın Gujarat Bölgesindeki Alang Gemi Söküm Merkezi dünyanın en büyük gemi söküm merkezi olma niteliğini taşıyor. 

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Hindistan'da merkezi yönetim, aldığı bir kararla söküm için Hindistan'a ithal edilen gemilerden aldığı gümrük vergisini %5 ten %2,5'a indirdi. 

İndirim kararı, yakın tarihte açıklanan 2014-2015 Birleşik Bütçe'sinde yer aldı. 

Hindistan gemi söküm sektöründen kaynaklar, yüksek ithalat vergisi ve dolar karşısında zayıf seyreden Rupi nedeniyle son iki yılda pek çok söküm işini Pakistan ve Bangladeş gibi komşu ülkelere kaptırdıklarını söylediler. 

Hindistan Gemi Sökümcüler Derneği Başkan Yardımcısı Ramesh Mendepara, "Uzun zamandır ithalat vergisinde bir indirime gidilmesini talep ediyorduk. Sonunda Hükümet sesimizi duydu ve vergileri azalttı. Bu elbette bizim söküm endüstrimizin gücünü arttıracak ve diğer ülkelerle rekabet etmemize yardımcı olacaktır." dedi. Mendepara, "Biz hem hurda gemi ithalatında vergilerin dengelenmesini talep etmiştik. İthal gemideki yüksek ithalat vergisi nedeniyle, dahili hurda demirin satışında azalma oldu ve hurda ithalatında patlama yaşandı. Bunun sonucunda da son iki yılda söküm için ithal edilen gemi sayısında azalma oldu" şeklinde konuştu. 

Bhavnagar bölgesindeki Sosiya Alang gemi geri dönüşüm tersanesinden bir  yetkili,  "ABD doları karşısında Rupi'nin zayıflamasının gemi söküm endüstrisine tesiri olumsuz oluyordu. Şimdi Rupi istikrar kazandı ve Hükümetin bu kararı, söküm amaçlı gemi ithalatında sıçrama yaşatacaktır" ifadelerini kullandı.  

Editör: TE Bilişim