Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun kendileri sahibi olmak kaydıyla Hiawatha Teknesi'ni Rahmi M. Koç Müzesi'ne verdiğini söyledi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile Rahmi M. Koç Müzesi, 1932 yapımı Hiawatha Teknesi'nin Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmesi için protokol imzaladı.

Teknenin teslim töreninde konuşan Koç, 1940 yılında Robert Koleji'ne gittiği zaman Hiawatha Teknesi'ni boğazdan geçerken gördüğünü ve imrendiğini söyledi.

O günden bugüne Hiawatha Teknesi'ni ne zaman görse "Bir gün bu tekneye sahip olurum" diye düşündüğünü belirten Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Öyle ki Sayın Kilner'den önce gelen başkonsoloslara mektup yazar ve 'Bir gün olur da siz bu tekneden vazgeçerseniz ve satmak isterseniz ben talibim' derdim. O gün bugün, bugüne geldik ve sayın başkonsolos büyükelçi ile kasım ayında ziyaretime geldiler. Orada 'Bir düşüncemiz var, sizin müzenize ucu açık olarak, fakat sahibi biz olmak kaydıyla Hiawatha'yı size vermek istiyoruz' dediler. Aramızda bir protokol yaptık. Tabii formaliteler bizi bugüne kadar getirdi. Doğrudan doğruya bize hibe edemediler. Çünkü o zaman açık artırma ile satışa çıkarmaları gerekiyor. En iyi formül bu, kendileri sahibi olmak kaydıyla Hiawatha'yı bizim müzeye verdiler."

ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner ise Hiawatha Teknesi'nin 1932 yılından beri Türk-Amerikan ilişkilerini pekiştirmek için kullanıldığını söyledi.

Daha sonra Koç ile Kilner müzeyi gezdi, müzede sergilenen eserler hakkında bilgi aldı.

Boğaz'ı yıllar boyu turladı

Hiawatha teknesi, Başkonsolosluğun önemli konuklarına İstanbul Boğazı'nı gezdirmekteydi. O kadar çok Boğaz'ı turlamıştı ki teknenin koordinatörü Richard Hinkle, 'From the Bosphorus' adlı Boğaz'ı her yönüyle anlatan turistik bir kitap bile yazabilmişti. 

Editör: TE Bilişim