Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi açıklarında 24 Kasım Cumartesi günü başlayan deprem fırtınası sürüyor. Belde halkı depremle yaşamaya alışırken, Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkan Yardımcısı Savas Alexopoulos bir heyet ile Bozburun Belediye Başkanı CHP'li Cemil Şener'e geçmiş olsun ziyaretine geldi. Alexopoulos, depremden bir gün önce adada denizin yükseldiğini söyledi.

Bozburun açıklarında 24 Kasım Cumartesi günü saat 23.04'de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremle başlayan ve 26 Kasım Pazartesi günü saat 19.35'te meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremle devam eden sarsıntılar sürüyor. Bölgede şu ana kadar 550'nin üzerinde irili ufaklı deprem meydana geldi. Bozburun halkı başta yaşadığı tedirginliği üzerinden atarak, sarsıntılara alıştı. Bozburun'un CHP'li Belediye Başkanı Cemil Şener 4.8 büyüklüğündeki depremi daha çok hissettiklerini belirtti. Beldede herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığını kaydeden Şener, Biz alıştık galiba. Yaşam devam ediyor. Yıllardan bu yana halk büyük bir depremle karşı karşıya kalmamış. Simi'li dostlarımız da vardı bizi ziyarete gelen. Onlar şakayla karışık 'Bu depremler Simi'yi Bozburun'a biraz daha yaklaştırıyor' diye espri de yaptılar. Halkımızda panik olmamakla birlikte ilk depremler olduğunda geceyi teknede geçirenler ve birkaç saat sokakta kalanlar oldu o kadarö dedi. Esnaf Engin Tamer Mıhçı, Bozburun'un çok güzel bir yer olduğunu ve bakıldığı zaman bir deprem bölgesi olduğunun hemen anlaşıldığını söyledi. Mıhçı, Burada yaşadığımız için bunu da kabul ettik. Cumartesi gününden bu yana bu sıkıntı sürüyor. 4.4'te arabada yattık. Ondan sonra alıştık. Evlerin tek ve iki katlı olması biraz rahatlatıyor bizleriö dedi. Esnaf Füsun Tanık Cengiz de Burada depremle yaşamak tabii ki güzel bir şey değil. İstanbul depremini yaşayan birisi olarak buradakilerin şiddeti az olsa da uzun sürmemesini temenni ediyoruz. Sonuçta çantalarımızı hazırladık. Geçeceğini umut ederek yaşıyoruzö dedi.

KOMŞU ZİYARETİ

Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkan Yardımcısı Savas Alexopoulos, bir heyet ile Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener'e geçmiş olsun ziyaretine geldi. Alexopoulos, DHA'ya yaptığı açıklamada, Bu deprem Bozburun ile Simi Arasındaki Apostol Burnu açıklarında oldu. Biz de çok kötü hissetik. 4.5 ile 4.8 arasında yüzlerce deprem sözkonusu. Bozburun'daki durumu ve insanları merak ettiğimiz için dostlarımızı ziyaret etmek istedikö dedi. Sömbeki adasında can ve mal kaybı yaşanmadığını kaydeden Alexopoulos, Bu nedenle mutluyuz. Ancak depremden bir gün önce yağmur ile birlikte deniz yükseldi ve adayı su bastı. Bu dikkat çekiciö dedi.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Marmarisli Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz da, Bozburun ve Sömbeki Adası civarında meydana gelen depremler için halkın endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi. Beyaz; "Tarihi kayıtlara baktığımız zaman bu bölgede buna benzer deprem faaliyetlerini uzun ve kısa süreli olarak görüyoruz. Yaptığımız jeofizik çalışmalara göre bir süre sonra bu depremlerin büyüklüklerinin azalarak sona ereceğini düşünüyoruz. O bölgenin hem jeolojik ve hem de sismik ve fay yapısına baktığımız zaman özellikle Marmaris'i etkileyecek ve hasar yapacak bir depremi beklemiyoruz" dedi.

BOZBURUN HER DEPREMDE YÜKSELİYOR

Yaklaşık bir ay önce Ege bölgesinde 4.8 ve 5 büyüklüğüne varan bir çok deprem meydana geldiğini hatırlatan Beyaz," Bu depremler Ege bölgesinde çöküntüye sebebiyet verdi. Yer bilimlerinde şöyle bir kural vardır Eğer bir bölge çöküyorsa, yani deniz derinleşiyorsa kara kısımları buna karşılık aynı bir tahterevalli gibi yükselir. İşte burada Bozburun da denizden yukarı doğru yükseldiği için depremler oluşuyor. Bozburun'un çevresi kale duvarları gibi dağlarla çevrili. Bu dağların eteklerindeki tabakaları gözle görmek mümkün. Bu tabakalar her depremde birkaç milim veya santim olarak yükselir. Milyonlarca senedir Bozburun bölgesi denizden yukarıya doğru kalkmaktadır. Dolayısıyla da her hareketin sonucu bu depremlerle karşılaşıyoruz"dedi.

RODOS-TSUNAMİ İLİŞKİSİ

Hakan Beyaz, M.Ö. 222'de Rodos ve Taşlıca'da bir tsunami kaydına rastladıklarını belirterek," Rodos Adası'nın doğu bölgesinde oluşacak büyük depremlerle tsunami olabilir. O zaman bu tsunami de Marmaris'e kadar gelir ve etkili de olur "dedi.
Editör: TE Bilişim