Türk Balığı Havalandı

 "Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede balıkçılık neden ilerlemez?" Bu klasik ve cevabı bir türlü tam olarak verilemeyen bir soru. Türk balıkçısı, bu soruyu sorulmaz hâle getirmek için canını dişine takmış çalışıyor.

Bu gayret öyle büyümüş ki, "Denizden babam çıksa yerim" sözünün yerini "Denizden ne çıksa satarım"a bırakmış.

Türk balıkçılar, bütün dünya ülkelerine işlek ve dondurulmuş hamsiden orkinosa kadar sayısız balık çeşidi satarken, bir takım ülkelere de yosundan deniz salyangozuna kadar, Türkiye'de tek kuruş etmeyen onlarca deniz mahsulü ihraç ediyor.

Evet, şu an için dünyada balık denilince akla Türk değil Norveçli balıkçılar geliyor ama alınan mesafeyi görmemek de olanaksız... Bütün bu evreleri, Belçika'nın başkenti Brüksel'de tertip eden Seafood Expo Evrensel, yani Evrensel Su Mahsulleri Fuarı'na katılan Türk şirketlerinin temsilcileri ve İstanbul Su Mahsulleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Başkanı Tuncay Sagun anlattı. Sektörün temsilcilerini dinledikçe, 2000 yılında yalnizca 59.6 milyon dolar meydana gelen su mahsulleri ihracatının nasıl 2014 yılında 10 katını aşarak 692 milyon dolara geldiğini de anlamış olduk.

ABD'YE TAZE BALIK?

Evet, ilk duyduğunda herkesi şaşırtan bir ihracat: ABD'ye taze balık. Peki nasıl oluyor bu? Tabii ki uçakla... Denizde buz havuzlarında şoklanarak hasat edilen balıklar, soğuk zincir bozulmadan, THY'nin direkt uçtuğu ABD ve Japonya'nın kentlerine gönderiliyor ve balıkçılar THY uçuş noktasını artırdıkça kazanıyor. Yani ne kadar çok nokta, o kadar çok ihracat. Tuncay Sagun diyor ki, "Balık denizden çıktıktan sonra 24 saat sonra yerine, yani Amerika veya Japonya'da. Soğuk zincirle. THY her gün New York'a 3, Tokyo'ya 2 sefer inşa ediyor. Şu An Için günde bir tane sefer meydana gelen kentlere de sayı artırılacak. Sayı arttıkça ihracat artacak..." Geçen yılın ilk 3 ayında ABD'ye 3.8 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde meblağın 5.5 milyon dolara, Japonya'ya aynı dönemdeki ihracatın 4.2 milyon dolardan 5.7 milyon dolara çıkması da THY-ihracatçı iş birliğinin önemli bir getirisi.

3 ÇUPRADAN BİRİ TÜRKİYE'DEN

Bu da Türk balıkçılarının çabalarının bir sonucu. 2013'te 563 milyon dolar meydana gelen ihracat, 2014'te 692 milyon dolara erişmiş durumda. Dünya su mahsulleri pazarı 110 milyar dolar. En büyük ihracatçı, 7 milyar dolarla Norveç. Türkiye ise Yüzde 0.46'lık oran ile Yunanistan ile başabaş durumda. Türkiye'nin ihracat yaptığı ilk 10 ülkeden 6'sı Avrupa'da ve buradaki her 3 çupra ve levrekten biri Türkiye'den gidiyor.

TÜRK BALIĞINDAN SUŞİ

Bu yıl 23'üncüsü tertip eden fuarda 5 bin porsiyon Türk balığı pişirilerek ziyaretçilere sunulurken, Türk balığından suşi de çok beğenildi. Fuarda izah yapan Başkan Tuncay Sagun, "2016'nın mart ayında bu fuarı İstanbul'da yapacağız. Bütün dünya Türkiye'ye gelecek" diyerek sektörün iddiasını anlattı.

Editör: TE Bilişim