10 dökme yük gemisinden 7'si, iki yıl içinde gelmesi beklenen ve armatörleri gemilerde acil yeni teknik değişiklikler yapmaya zorlayacak Enerji Verimliliği Mevcut Gemi Endeksi (EEXI)'ne göre Non-eko (eko olmayan) olarak sınıflandırılıyor.

EEXI gereklilikleri 2023'te yürürlüğe girecek!

Kasım 2020'de MEPC 75 sırasında, Uluslararası Denizcilik Örgütü MARPOL Ek VI'daki değişiklikleri onaylamış ve mevcut tüm gemiler için bir enerji verimliliği endeksi getirmişti. Haziran 2021'de MEPC 76'da kabul edilmeye tabi olarak, EEXI gerekliliklerinin 2023'te yürürlüğe gireceği belirtilmişti.Karbon emisyonlarının 2008 baz yılına kıyasla 2030 yılında yüzde 40; 2050 yılında yüzde 50 düşürülmesi gerekliliği nedeniyle IMO'nun kısa dönemli tedbirler kapsamında mevcut gemileri de kapsayacak şekilde önerdiği hibrit çözüm önerisi, mevcut gemileri teknik olarak karbon emisyonlarını azaltacak önlemler almaya itiyor. Teknik önlemleri kapsayan EEXI (Energy Efficiency Existing Ship Index) 400 GT'dan büyük tüm mevut gemileri kapsamakta.

Splash247'de yer alan habere göre, analiz şirketi Clarkson Research Services, küresel filo tonajının %35'ini oluşturan bir dökme yük taşımacılığı sektörünün EEXI açısından profilini inceledi.

Konteyner gemilerine kıyasla daha az CO2, daha çok yük!

Dökme yük gemileri, geçen yıl tahmini olarak yaklaşık 160 milyon ton CO2 üretti. Bu, toplam küresel emisyonu salınımının kabaca % 0,5'ini oluşturmakta. Bununla birlikte, dökme yük gemileri, denizcilik endüstrisinin CO2 emisyonlarının yaklaşık %20'sini oluştururken, dökme yük gemisi filosu, geçen yıl küresel deniz ticaretinin yaklaşık % 50'sini ton mil olarak taşıdı ve konteyner gemisi filosundan 6 milyon daha az CO2 salarken, ton cinsinden ise 3 kat daha çok yük taşıdı.

Kuru dökme yük ton/mil talebinin %40 artmasına rağmen, 2020'deki dökme yük filosu CO2 emisyonları 2010 seviyelerinin biraz daha altındaydı. Dökme yük gemilerinin, 2008'den bu yana ortalama olarak hızları %18 düşerken, Clarksons dökme yük gemisi kapasitenin %29'unu, konteyner gemileri ve tankerlerle uyumlu bir şekilde eko olarak kabul ediliyor.

7 mevcut alternatif yakıtlı, 13 yeni sipariş

Şu anda fökme yük gemisi filosunda sadece yedi alternatif yakıtlı dökme yük gemisi bulunmakta. Bununla birlikte, 13 gemi siparişi ile dökme yük tonajının %4,5'inin artık LNG uyumlu olduğu belirtilmekte.

1800 limandan sadece 77'si LNG ikmal olanağı sunuyor!

Clarkson'un yayınladığı rapora göre, dünya çapında toplam 1.800 dökme yük limanından sadece 77 liman LNG ikmal gizmeti sunuyor.

Gemiler teknik değişikliklere zorlanacak!

Brokerlık şirketi olan Galbraiths tarafından yayınlanan diğer bir raporda, yürürlüğe girecek EEXI düzenlemelerinin öncesinde bugün faaliyette olan eko olmayan dökme yük taşıyıcılarının yüzdesi için benzer rakamlar verilmekte. Buna göre hem kuru yük hem de tanker filolarının büyük yüzdelerinin, gerekli EEXI eşiğine ulaşmak için teknik değişikliklere zorlanacağı belirtiliyor.

Galbraiths öngörüleri şu şekilde;"Gemilerin, Motor Gücü Sınırı cihazlarının takılmasıyla ortalama hızının düşmesi, kuru havuzlamada yaşanacak artış ve daha eski tonajlar için artacak bir hurda teşviki ile gemi sahiplerinin filo yenilemesine yönelmeleri nedeniyle gemi arzının baskılanması muhtemeldir."

Editör: TE Bilişim